Πώς να Πέσετε με Χάρη: K-Gold Temporary Gallery Λέσβος

Επιμέλεια: Νικόλας Βαμβουκλής

Λέσχη “Αρίσβη”

Καλλονή Λέσβου

10/08/2018 – 02/09/2018

Eγκαίνια: Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018, 20:00

Η Κ-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την επετειακή έκθεση Πώς να Πέσετε με Χάρη σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή, ενόψει του πέμπτου συνεχούς έτους δράσης της στη Λέσβο.

Οι κοινωνικές λειτουργίες της γιορτής αποτελούν το κεντρικό άξονα της έκθεσης και εξετάζονται ως ένα σύνθετο πεδίο ισορροπιών και συγκρούσεων. Τα επιλεγμένα έργα, ως στοιχεία της αφήγησης ενός πάρτυ παρουσιάζονται σκηνογραφικά με βάση την προετοιμασία, το γεγονός και τα μεθεόρτια της εκδήλωσης. Διερευνούν έννοιες όπως η προσδοκία, η συλλογική κατανάλωση, η προσφορά, η διασκέδαση, η υπερβολή και η αποφόρτιση.

Ο Octavio Paz υποστηρίζει πως “η φτώχεια μας μπορεί να μετρηθεί από τον αριθμό και την μεγαλοπρέπεια των λαϊκών γιορτών μας”. Η κορύφωση του πανηγυρισμού ανατρέπει την τάξη και ωθεί στην υπέρβαση των ορίων με την αλόγιστη κατανάλωση και σπατάλη αγαθών (γνωστά από τις ιστορικές πηγές τα περίφημα γεύματα του Λούκουλλου στη Λέσβο, του οποίου το όνομα είναι συνώνυμο της πολυτέλειας και της απόλαυσης) ενώ καταλήγει μια ευκαιρία για αλλαγή και αναγέννηση.

Η γιορτή αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός, απρόβλεπτο στην έκβασή του. Επιβεβαιώνει τη ζωή ως μια προσπάθεια του ανθρώπου να νιώσει, να ξεσπάσει, να δημιουργήσει, να λάμψει στο σκοτάδι της νύχτας. Η κοινωνία στη γιορτή κοινωνεί με τον εαυτό της. Όλοι συμμετέχουν και χάνονται στη δίνη της.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Zoe Williams, Lucy + Jorge Orta, Νάνα Σαχίνη, Grace Wales Bonner και Harley Weir, Γιώργος Μαραζιώτης, Alice Mann, Βαλίνια Σβορώνου, Cole Lu, ΣΕΡΑΠΙΣ, Dan Stockholm, Greta Alfaro, Αναστασία Μηνά, Alvaro Deprit, Jacopo Miliani και Antonietta Federici Miliani, Παύλος Νικολακόπουλος, Karim El Maktafi, Βασίλης Παπαγεωργίου και Pierre Magendie | KammerTanz Coop.

Την έκθεση συνοδεύει παράλληλο πρόγραμμα με εκπαιδευτικά εργαστήρια, συζητήσεις, performance και προβολές καθώς και ένας δίγλωσσος κατάλογος.

Με την υποστήριξη του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Aenorasis και του Kaloni Village Holiday Houses.

———————————————————

Δημόσιο Πρόγραμμα

10 Αυγούστου, 20:30

Performance χορού του Pierre Magendie

11-12 Αυγούστου, 11:00-13:00

Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και νέους σε επιμέλεια της Κατερίνας Ζάγκλη

17 Αυγούστου, 20:00

Ξενάγηση απο τον επιμελητή της έκθεσης

10 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου, 20:30-22:00

Πρόγραμμα δημόσιων προβολών καθημερινά στη βιτρίνα της Δημ. Δανειστικής Βιβλιοθήκης Καλλονής

———————————————————

K-Gold Temporary Gallery

Η K-Gold Temporary Gallery αποτελεί μια νομαδική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο από το Νικόλα Βαμβουκλή. Εστιάζει στην πολιτιστική παραγωγή εντός και εκτός νησιού, ενεργοποιώντας εναλλακτικούς χώρους και προσφέροντας την ευκαιρία σε Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και επιμελητές να διευρύνουν την έρευνα και την πρακτική τους μέσω αναθέσεων τέχνης, εκθέσεων, performances, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων καλλιτεχνικών δράσεων που συνδέουν στενά κοινότητες. Συμπράττει με φορείς πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ το 2015 διακρίθηκε ως Καινοτόμος Πρωτοβουλία για Ευρωπαίους Πολίτες από το Nantes Creative Generations.

Το 2018 συνεργάστηκε με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Athens Museum of Queer Arts. Τέλος, συμμετείχε στο Not-Peripheral Project, ένα δίκτυο πειραματικών χώρων τέχνης που εστιάζει στις ιδιαιτερότητες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.

———————————————————

Πληροφορίες

Λέσχη “Αρίσβη”

Πνευματικό Κέντρο

Καλλονή, 81107 Λέσβος

Ωράριο Λειτουργίας:

καθημερινά 11:00-14:00 & 19:00-22:00

Είσοδος Ελεύθερη

http://kgoldtemporarygallery.tumblr.com

[email protected]

FB | IG @kgoldtemporarygallery