Σκακιστική Νουβέλα | Συνεχίζονται από 30 Νοεμβρίου, οι παραστάσεις στο Θέατρο Πορεία

Η γοητευτική κλασική νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, διασκευασμένη για το θέατρο από τους Θοδωρή Τσαπακίδη, Γιάννη Νταλιάνη και Μαριλίτα Λαμπροπούλου, παρουσιάστηκε αρχικά υπό τον τίτλο “Λάθος Κίνηση” στο Φεστιβάλ Αθηνών 2013 και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις.

Με ερμηνευτή τον Γιάννη Νταλιάνη, το έργο συνεχίζει να μας ταξιδεύει σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου, από τις 30 Νοεμβρίου 2015 και για 6 παραστάσεις, στο Θέατρο Πορεία!

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ένας μονόλογος που εξερευνά τα όρια του ανθρώπινου μυαλού, την ελευθερία έξω και μέσα μας. Κοντά στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ένα πλοίο ταξιδεύει από την Ν. Υόρκη προς την Αργεντινή. Πάνω σ’ αυτό βρίσκεται ο πρωταθλητής σκακιού Μίρκο Τσέντοβιτς και μια ομάδα επιβατών του ζητά να αγωνιστεί εναντίον τους. Η παρτίδα μοιάζει να οδηγεί σε συντριπτική νίκη του πρωταθλητή, ώσπου ένας μοναχικός επιβάτης πλησιάζει και ανατρέπει το αναμενόμενο. Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος;

Καθώς θα εστιάσουμε τον φακό μας πάνω του, θα ξεδιπλωθεί η πρόσφατη ιστορία του Δρ. Μπ. και το πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος που αναγκάστηκε από τις περιστάσεις να παίξει σε μια αόρατη σκακιέρα εναντίον του εαυτού του.

Όλα τα γεγονότα είναι άκρως ρεαλιστικά, αλλά η ιδιαίτερη φύση τους τα κάνει να μοιάζουν συμβολικά καθώς αποκτούν μια απόκοσμη συμμετρία, όπου ο πόλεμος γίνεται σκάκι, το παιχνίδι του σκακιού πόλεμος και η εξωτερική συνθήκη μιας Ευρώπης διχασμένης και αγριεμένης γίνεται εσωτερική συνθήκη ενός ανθρώπου που δεν καταφέρνει να κρατηθεί από την λογική του, αλλά διχάζεται με τον πιο ύπουλο τρόπο.

Θέατρο Πορεία από 30 Νοεμβρίου 2015
Για 6 παραστάσεις

30 Νοεμβρίου, 7 Δεκεμβρίου, 14 Δεκεμβρίου, 21 Δεκεμβρίου,

4 Ιανουαρίου, 11 Ιανουαρίου

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

“... Γιατί πράγματι η ζωή είχε τελειώσει. Η ζωή της Ευρώπης: είμαστε στα 1942, όταν στην «παλιά», την πνευματική Ευρώπη, ο ναζισμός έχει κυριαρχήσει, ενώ στα ανατολικά οι μηχανές της σφαγής έχουν πάρει μπροστά και κινούνται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα. Αλλά και η ζωή του συγγραφέα: Όταν ανακαλύπτεται η Σκακιστική νουβέλα, ο Στέφαν Τσβάιχ είναι ήδη νεκρός -έχει αυτοκτονήσει μαζί με τη γυναίκα του στη Βραζιλία όπου αυτοεξορίστηκε για να ξεφύγει από τους ναζί.” […] ” Ηθοποιός με πείρα, κυρίαρχος των εκφραστικών του μέσων, ο Γιάννης Νταλιάνης αποδίδει έξοχα το πολυφωνικό αυτό κείμενο, μην αφήνοντας ούτε στιγμή στον θεατή την αίσθηση ότι παρακολουθεί κάποιον που είναι μόνος πάνω στη σκηνή.”  […] “… η Μαριλίτα Λαμπροπούλου σκηνοθετεί μια παράσταση που, παρά το θέμα της, δεν είναι σε καμιά στιγμή της ασπρόμαυρη… 

Σπύρος Κακουριώτης, H Αυγή

 

Ο Γιάννης Νταλιάνης, έμπειρος ηθοποιός με πλούσια μέσα, ενδύεται τα διαφορετικά πρόσωπα της ιστορίας γεμίζοντας τη σκηνή με όλα τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα πρόσωπα της ιστορίας του, κάνοντας να κατοικηθούν οι άδειες πλαστικές καρέκλες του σκηνικού. Η σκηνοθεσία της Μαριλίτας Λαμπροπούλου ενορχηστρώνει θερμοκρασίες και ενέργειες, κρατώντας πάντα το μέτρο, σε μια παράσταση που πετυχαίνει να σε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να σε ξαναφέρει πίσω στο παρόν.

Έφη Γιαννοπούλου, Left.gr

 

Την υπαινικτική αυτή διάσταση ενισχύουν με την ακρίβεια τους οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη και η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου. Ο Γιάννης Νταλιάνης κατορθώνει να διαφοροποιήσει με εκφραστική ευκρίνεια τους διαφορετικούς χαρακτήρες που καλείται να υποδυθεί.”

Νεκτάριος-Γεώργιος Κωνσταντινίδης, TVXS.gr


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Δραματουργική επεξεργασία – Θεατρική διασκευή:  Θοδωρής Τσαπακίδης, Γιάννης Νταλιάνης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιφιγένεια Ντούμη

Μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Κοστούμι: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ντούρος, Βάσια Αναγνωστοπούλου

 

Ερμηνεία: Γιάννης Νταλιάνης

INFO

Τοποθεσία: Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 30 Νοεμβρίου 2015 – 11 Ιανουαρίου 2016, Δευτέρα στις 21.00 (ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παράσταση της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου δε θα πραγματοποιηθεί)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 8210991, 210 8210082

Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ (Φοιτητικό, Νεανικό κάτω των 24 ετών, Ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων: www.poreiatheatre.com, www.viva.gr, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ianos, Reload, Media Markt

 

«Στην κόψη του Ξυραφιού»

Πρεμιέρα στο επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Xαλκίδας, 13-18 Οκτωβρίου 2015, για το νέο μεγάλου μήκους Κινηματογραφικό Ντοκιμαντέρ «Στην κόψη του Ξυραφιού» του Σκηνοθέτη ...