ΣΜΥΡΝΗ, Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ στο 3ο London Hellenic Festival

Την πρώτη του ευρωπαϊκή προβολή θα κάνει το οπτικοακουστικό έργο «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας»Ένα μουσικό διαπολιτισμικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα, στο πλαίσιο του 3ου London Hellenic Festival, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου.

Το βίντεο με τη συμμετοχή 110 καλλιτεχνών, γυρίσματα σε 70 διαφορετικές τοποθεσίες και 12 αγαπημένα τραγούδια της Μικράς Ασίας, σε παραγωγή της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά», ξεκινάει το ταξίδι του σε ένα φεστιβάλ που σκοπό έχει  να φέρει κοντά τους Έλληνες όχι μόνο του Λονδίνου αλλά και ολόκληρης της Αγγλίας, και παράλληλα να επιχειρήσει ένα «re-branding» της ελληνικής κουλτούρας στο εξωτερικό.

Μετά την επιτυχία των δύο πρώτων χρόνων, το London Hellenic Festival, που διοργανώνεται από την εταιρεία Ark4art, επιστρέφει με ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις και τέχνη.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ θα προσφέρει στους θεατές, Έλληνες, Κύπριους και όχι μόνο, μία μέρα αποτελούμενη από ταινίες, μουσική, συζητήσεις και πολλά άλλα.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει με την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο», με πρωταγωνιστές τους Νικ Άσντον, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Λάκη Λαζόπουλο, Δήμητρα Ματσούκα, Λάγια Μαρούλ και Σωτήρη Μουστάκα. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, αλλά και παρουσιάσεις από ένα πάνελ επιτυχημένων Ελλήνων του εξωτερικού για το τί σημαίνει να είσαι Έλληνας του Λονδίνου, τί και πού είναι η πατρίδα μας, πως μπορεί η Ελλάδα να βοηθηθεί από τους Έλληνες της διασποράς και πολλά άλλα. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η Ξένια Μπολομύτη και ο Δημήτρης Κρανιώτης από την οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ και την Ark4Art και οι ομιλητές Στέφανος Λίβος, Μαίρη Βαλλιάκας, Δημήτρης Σκύλλας και Ανδρέας Σκούρτης.

Θα ακολουθήσει η προβολή του μουσικού έργου «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» (ώρα 14:00) και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες με σημαντικούς καλεσμένους.

Ο γνωστός σκιτσογράφος Soloup, θα μιλήσει για το πολύ πετυχημένο comic novel ΑΪΒΑΛΙ και την πορεία του και πώς αυτό τον έφερε κοντά με την ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά»  και το βίντεο για τη μουσική της Σμύρνης.

Η καθηγήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κέλλυ Δασκαλά, θα μιλήσει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, μέσα από το παράδειγμα της Έκθεσης Sweet Europe, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017, όπου είκοσι εννέα Έλληνες και είκοσι οχτώ Βρετανοί  γελοιογράφοι παρουσίασαν τα σκίτσα τους.

Η Ειρήνη Δερέμπεη και ο Κάρολος Κουκλάκης, διακεκριμένοι μουσικοί και ερμηνευτές, αλλά και καθηγητές μουσικής, θα μας μιλήσουν για τη μουσική της Σμύρνης και πώς αυτή ταξίδεψε ως την άλλη μεριά του Ατλαντικού, επηρεάζοντας μουσικά ρεύματα διεθνώς.

Η Fide Köksal, μια Τουρκάλα από την Σμύρνη, που ζει στην Ελλάδα, είναι η πλέον αντιπροσωπευτική περίπτωση καλλιτέχνη που ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου και θα μας μιλήσει γι’ αυτή της την εμπειρία.

Τέλος, η Έλλη Ρουμπέν και η Έλενα Χριστάκου, μέλη της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» θα μας μιλήσουν για το βίντεο, τα γυρίσματα, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και το ταξίδι των 2,5 χρόνων μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Η βραδιά θα κλείσει με μία μοναδική συναυλία με μουσικές της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας, αλλά και της Κρήτης, τονίζοντας την έννοια της διαπολιτισμικότητας μέσα από το ταξίδι της μουσικής. Η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Καρόλος Κουκλάκης και η Fide Köksal θα ερμηνεύσουν αγαπημένα κομμάτια σε δύο γλώσσες, ενώ μαζί τους επί σκηνής θα βρεθεί και ο Evrim Ateşler, Τούρκος που ζει στη Σμύρνη, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, που τραγουδάει υπέροχα τα ελληνικά τραγούδια. Special guest η πολυσχιδής Αγγελική Τουμπανάκη.

Το Φεστιβάλ γίνεται με τη στήριξη και τη φιλοξενία του Hellenic Centre.

Διοργάνωση: Ark4art

Περισσότερες πληροφορίες στο www.ark4art.com

Trailer (Youtube video): https://www.youtube.com/watch?v=Jelt4BaixsM

Canto Lirico στο Τρένο στο Ρουφ

Η Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ  υποδέχεται με θέρμη στα βαγόνια της τον μαγικό κόσμο της όπερας και του κλασικού τραγουδιού παρουσιάζοντας τη  ...