Στην Ακρόπολη ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας

Η Υπουργός Πολιτισμού και  Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου συνόδευσε  σήμερα το μεσημέρι  τον  Πρωθυπουργό  της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι  στην επίσκεψη που πραγματοποίησε  στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Ο γεωργιανός Πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αθήνα με αφορμή τη  δυνατότητα που δόθηκε στους πολίτες της Γεωργίας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του  Σένγκεν.

Ο  Γκιόργκι Κβιρικασβίλι εντυπωσιασμένος από το Παρθενώνα ζήτησε αρκετές φορές διευκρινήσεις για τον αρχαίο ναό από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Τσονιώτη ο οποίος ξενάγησε τον γεωργιανό πρωθυπουργό.  IMG_0187

Άλλωστε νωρίτερα στην συνάντηση  που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε την  Ελλάδα ως «Λίκνο του πολιτισμού.»

Σε συζήτηση που αφορούσε  τον διαμελισμό  των γλυπτών  από τον Λόρδο Ελγιν η Λυδία Κονίορδου είπε ως παράδειγμα στον  Γκιόργκι Κβιρικασβίλι ότι  «είναι παράλογο το χέρι από ένα άγαλμα να βρίσκεται σε ένα μουσείο και το πόδι σε άλλο». Ο γεωργιανός Πρωθυπουργός απάντησε ότι «πρέπει τα γλυπτά να ενώνονται σε ένα σύνολο». IMG_0186

Αργότερα η Λυδία Κονιόρδου  σε ερώτηση δημοσιογράφου για  τις εντυπώσεις του γεωργιανού  Πρωθυπουργού από την επίσκεψη  του στην Ακρόπολη αλλά και  το πόσο σημαντικό θεωρείται  να προωθηθούν οι πολιτιστικές  ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες, απάντησε «παρά την σύντομη επίσκεψη του  εντυπωσιάστηκε από τον ιερό βράχο και πώς να ήταν και αλλιώς άλλωστε. Ενδιαφέρθηκε για πολλά θέματα και είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις δυνατότητες πολιτιστικών ανταλλαγών  ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν πολλούς δεσμούς ιστορικούς,  κοινωνικούς και θρησκευτικούς. Ήδη κάναμε την αρχή κάποιον συζητήσεων που θα συνεχιστούν και με τον πρέσβη της Γεωργίας στην Ελλάδα έτσι ώστε να οριστεί το πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών.»

Στην ερώτηση αν οι πολιτιστικές ανταλλαγές διευκολύνονται και από την κατάργηση της βίζας η Υπουργός είπε «με την κατάργηση της βίζας θα αναπτυχθεί η ελεύθερη κίνηση των πολιτών ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάτι που θα έχει ως  αποτέλεσμα την σύσφιξη των πολιτιστικών και επιχειρηματικών δεσμών αλλά και την τόνωση του τουρισμού και από τις δύο πλευρές.»