“Στο Κέντρο του Κύκλου” πρεμιέρα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

“Στο Κέντρο του Κύκλου”, το ντοκιμαντέρ του Ορφέα Περετζή για τη θεατρική Ομάδα ΡΟΔΑ, κάνει πρεμιέρα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 

Η ΡΟΔΑ ακολουθεί μια παράδοση ενός θεάτρου του Ιερού, μιας έννοιας που συναντιέται στην άπω Ανατολή, στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία, που όμως στην Ευρώπη δεν έχει μέχρι στιγμής εδραιωθεί. Το αντικείμενο τέτοιων θιάσων είναι η παρουσίαση παραδοσιακών μύθων που επηρέασαν την παγκόσμια κοινωνία, ενώ τα στυλιζαρισμένα σκηνικά μέσα που χρησιμοποιούν και η θεατρική πειθαρχία που απαιτείται για να ζωντανέψουν οι ιστορίες στο θέατρο ξεπερνούν κάθε όριο λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα μέλη της ομάδας δεν είναι επαγγελματίες στο χώρο του θεάτρου.

Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε στιγμιότυπα από την καθημερινότητα τεσσάρων, από τους τριανταδύο χαρακτήρες της ομάδας. Ενος καθηγητή στατιστικής, ενός ιδιωτικού υπάλληλου, ενός εργολάβου οικοδομών και μίας τεχνικού της ΙΒΜ. Όλοι τους αναφέρουν τις ασυνήθιστες σχεδόν μεταφυσικές τους εμπειρίες την ώρα που έπαιζαν σαν ηθοποιοί στη ΡΟΔΑ. Τους χωρίζουν μόνο 24 ώρες από την επόμενη παράσταση. Ο φακός καταγράφει όλη την επίπονη διαδικασία της προετοιμασίας μέχρι τη στιγμή που χτυπάει και το τελευταίο καμπανάκι και βγαίνουν ένας ένας με ορμή στη σκηνή. Σε μια ατμόσφαιρα έντονης μυσταγωγίας οι χαρακτήρες μας μεταμορφώνονται σε εκστατικές φιγούρες. Η θεατρική εμπειρία γίνεται αναζήτηση του εαυτού μέσα στα σκοτεινά παρασκήνια ενός θερινού θεάτρου. “Στο Kέντρο του Kύκλου” είναι μια καταγραφή του πνευματικού ταξιδιού των μελών της ΡΟΔΑ μέσα από το θέατρο.

Η ΡΟΔΑ ιδρύθηκε το 1991 από τη Μαρία Περετζή. Το 2014 η ομάδα πήρε το Βραβείο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο με τον Δημήτρη Γασπαράτο σαν πρωταγωνιστή ως «Γκιλγκαμές» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Ορφέας Περετζής, σπούδασε Film  και Σεναριογραφία στο London Film School. Ταινίες του μικρού μήκους, προβλήθηκαν σε Φεστιβάλ όπως το Βrief Encounters της Αγγλίας. Το 2007 η ταινία του “Small Talk” τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο (Digi ) στο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας στην Ελλάδα, και με το πρώτο βραβείο σπουδαστικής του Royal Television Society της Αγγλίας. Η ταινία μικρού μήκους “Στην Ελβύν” (2014) τιμήθηκε με βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Το «Κβάντο» (2015), μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου πήρε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του Oscar qualifying ‘Zinebi57’ και βραβεύτηκε με “Cinematic Achievement” στο Φεστιβαλ Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης.

 

ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 

 

22.30 | Παρασκευή 18 Μαρτίου | Αίθουσα ¨Τόνια Μαρκετάκη” | Αποθήκη Δ Λιμάνι Θεσσαλονίκης

13.00 | Κυριακή 20 Μαρτίου | Αίθουσα “Τζον Κασσαβέτης” | Αποθήκη 1 Λιμάνι Θεσσαλονίκης

 

Διάρκεια 72 λεπτά.

 

παραγωγή:    www.studiobauhaus.gr

«Λίγο Γάλα για Πολλά Παιδιά»

Περισσότερα από 7000 κουτιά γάλα συγκεντρώθηκαν στην πολύ σημαντική εκδήλωση των ΓτΚ σε συνδιοργάνωση με τις Συγκοινωνίες Αθηνών την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στους Σταθμούς των Μέσων Σταθερής Τροχιάς Σύνταγμα/Ελληνικό/Πειραιάς. Η ...