Στο Φεστιβάλ της Ραβέννα η Ελληνίδα Ιέρεια του βυζαντινού μέλους

Μεταξύ κάποιων από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, απο τον Ricardo Muti, τον Maurizio Pollini, τον Nicola Piovani έως τον Steward Copeland και τον Goran Bregovic, η Ελληνίδα που έχει χαρακτηριστεί απο τα διεθνή μέσα ως ιδανική γυναίκα υμνωδός του βυζαντινού μέλους και ιέρεια της sacra musica, θα εμφανιστεί σε δύο συναυλίες σε ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ, το Ravenna Festival στην Ιταλία.

Το Φεστιβάλ της Ραβέννα ιδρύθηκε το 1990 από την Maria Cristina Mazzavilani, σύζυγο του διεθνούς φημης μαέστρου Riccardo Muti. Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα Φεστιβάλ της Ευρώπης , έχοντας φιλοξενήσει κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της κλασικής μουσικής: Pierre Boulez, Claudio, Abbado, Chung, Gavazzeni, Lorin Maazel, Valery Gergiev, Zubin Mehta, Georg Solti, Giuseppe Sinopoli, Carlos Kleiber, and Georges Prêtre, Martha Argerich, Maurizio Pollini κ.α.

Στο φετινό του πρόγραμμα, η βυζαντινή υμνωδία πρόκειται να κατέχει μία ξεχωριστή θέση, τιμητική για την Ελλάδα, καθώς θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από Ελληνίδα γυναίκα ψάλτρια σε δύο ιδιαίτερες συναυλίες.

Η Νεκταρία Καραντζή έχει επιτύχει αξιοσημείωτη καριέρα στο ιδιαίτερο είδος του ιερού βυζαντινού μέλους στο εξωτερικό, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο κοινό στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσα από τις περιοδείες της πλάι στον διεθνώς καταξιωμένο πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο. Κορυφαία εκπαιδευτικά κέντρα και Ακαδημίες της Ευρώπης, όπως η Ακαδημία Λιστ της Ουγγαρίας, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο της Ισπανίας, αναγνωρίζοντας το έργο της και την αφοσίωσή της στην ανάδειξη της βυζαντινής και της αρχέγονης Ελληνικής Μουσικής, την έχουν προσκαλέσει να διδάξει στους σπουδαστές τους, σε σεμινάρια και master classes, την ιερή τέχνη της βυζαντινής υμνωδίας, ενώ πρόσφατα εγκαινίασε σταθερή συνεργασία με Ακαδημία Μουσικής στη Ρώμη, διδάσκοντας βυζαντινή μουσική. Πολλές επίσης γυναίκες στην Ελλάδα και στον κόσμο έχουν εμπνευστεί και ακολουθούν τα καλλιτεχνικά της βήματα, εισάγοντας ένα νέο πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης σε συναυλιακούς χώρους, αυτό των γυναικών ψαλτριών – υμνωδών.

Όπως ανακοινώθηκε στην παρουσίαση του επίσημου προγραμματισμού του Φεστιβάλ της Ραβέννα, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου, η Νεκταρία Καραντζή θα εμφανιστεί σε μία συναυλία  solo a cappella με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και αραμαϊκούς ψαλμούς στον περίφημο Καθεδρικό του San Vitale (διάσημο ναό για τα βυζαντινά ψηφιδωτά του) στο πλαίσιο των Vespri a San Vitale (27/6) και σε μία ακόμη πλάι στον Βασίλη Τσαμπρόπουλο με το piano-voice duet πρόγραμμα τους “Ανάμεσα σε Δύση & Ανατολή” στο Chiostro della Biblioteca Classense (28/6).

Εισιτήρια – Πληροφορίες:
– http://www.ravennanotizie.it/articoli/2019/01/26/ravenna-festival-2019-presenta-un-programma-straordinario-e-una-scelta-chiave-la-cultura-apertura.html
– https://www.metropolitanmagazine.it/%ef%bb%bfravenna-festival-mare-aperto-tra-incontro-e-visione/
– https://www.ravennaedintorni.it/cultura/2019/01/26/ravenna-festival-2019-anticipazione-programma/
– Πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Ραβέννα: http://www.ravennafestival.org/events/?qy=2019