Συναυλία της Πηγής Λυκούδη στον Αύλιο χώρο Ζάππειου Μεγάρου,19 Ιουλίου 2018

Οι Έλληνες ποιητές συνεχίζουν το ταξίδι τους με τα μελοποιημένα από την Πηγή Λυκούδη ποιήματά τους.
Στην συναυλία της 19ης Ιουλίου που οργανώνει η ΕΡΤ καλύπτοντας την ενότητα της μελοποιημένης ποίησης θα ακουστούν τραγούδια της Πηγής Λυκούδη που γεννήθηκαν από την μελοποίηση ποιημάτων των Κωστή Παλαμά, Νικηφόρου Βρεττάκου, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Μυρτιώτισσας, Λάμπρου Πορφύρα, Γιάννη Ρίτσου, Γιωσέφ Ελιγιά, Γιώργου Σεφέρη και Γεωργίου Σουρή.

Με τη μελοποίησή ποιημάτων η συνθέτρια υπογραμμίζει την πεποίθησή της πως ο ποιητικός λόγος μπορεί, είναι ανάγκη να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο και να δηλώσει την ιδιαίτερή οντότητα του αφήνοντας την ησυχία των βιβλίων.

Η σχέση της Πηγής Λυκούδη με τους Έλληνες ποιητές χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας της χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει μελοποιήσει στίχους γραμμένους για τραγούδι.

Σε πρόσφατη συνέντευξη σε Κυριακάτικη εφημερίδα δηλώνει: «Η ποίηση, νιώθω να μου αφήνει περισσότερο χώρο στην δημιουργία. Ο κάθε ποιητής συνήθως καταγράφει τα βιώματα του και ακινητοποιεί στιγμές έντονης προσωπικής συγκίνησης. Έτσι μέχρι να καταλήξω στην μουσική που νιώθω ότι την αναδεικνύει, κάνω ένα υπέροχο εσωτερικό ταξίδι.
Η απαράμιλλη μουσικότητα της γλώσσας μας, ο τρόπος του χειρισμού της από τον κάθε ποιητή, ο ρυθμός που χαρακτηρίζει το κείμενο, ο κραδασμός που μου μεταδίδουν τα δημιουργήματά τους, με οδηγούν αβίαστα στην δημιουργία των τραγουδιών μου που στόχο έχουν να εξάρουν τον λόγο»

Ο μουσικοκριτικός κ. Γιώργος Μονεμβασίτης σχετικά με μουσική δημιουργία της Πηγής Λυκούδη αναφέρει «Η Πηγή Λυκούδη στα μουσικά της πονήματα, καταπιάνεται με μία ευγένεια, με μία αγάπη, με αφοσίωση και θα μπορούσα να πω στοργή. Η αγάπη της για το λόγο είναι δεδομένη, κυρίως για τον ποιητικό και αυτή η αγάπη καθοδηγεί εκ του ασφαλούς τη μουσική της σκέψη. Προσαρμόζει τις μουσικές της στην αισθητική του λόγου με άνεση αλλά και με ειλικρίνεια.
Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος γράφει «Την συνάδελφο Πηγή Λυκούδη την γνώρισα πριν μερικά χρόνια, όταν έκανε τα πρώτα της βήματα ως νέα συνθέτης. Μου είχε κάνει εντύπωση η δομημένη μουσική της παιδεία και ο σωστός προσανατολισμός της, ως προς τα σήματα που εξέπεμπε η ελληνική μουσική πραγματικότητα.
Η Πηγή Λυκούδη γράφει ελληνική μουσική και ελληνικά τραγούδια με ευγένεια και ευαισθησία, και για αυτό τον λόγο απευθύνεται στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων, που διαθέτουν και διατηρούν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ερμηνεύουν: ο Σπύρος Κλείσσας, η Γεωργία Αγγέλου και ο Κώστας Χατζηκυριάκος Σβώκος

Τη συναυλία τιμά επίσης με την συμμετοχή της, η διεθνούς φήμης Ελληνίδα μεσόφωνος, Alexandra Gravas

Με την συνθέτρια στο πιάνο συμπράττουν οι σολίστες μουσικοί

• Άγγελος Κουσάκης Κρουστά
• Νίκος Χατζόπουλος Μπάσσο
• Γάσπαρης Μαμμάς Κλαρινέτο
• Δημήτρης Κοντονής Κιθάρες.