Συναυλίες της Βυζαντινής Χορωδίας Ψάλτριες του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών

Συναυλίες του γυναικειου Βυζαντινού Χορού “Ψάλτριες” του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, υπό τη διεύθυνση της Νεκταρίας Καραντζή  

Η γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία “Ψάλτριες” του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, υπό τη διεύθυνση της Νεκταρίας Καραντζή εμφανίζεται και φέτος το Πάσχα σε σειρά συναυλιών και ακολουθιών, αναδεικνύοντας το γυναικείο ηχόχρωμα και τη γυναικεία συμβολή στον αμιγώς ανδροκρατουμενο χώρο της Ψαλτικής.

Μια πρωτοποριακή κίνηση που πραγματοποιήθηκε το 2013 με εμπνευστή τη διεθνώς αναγνωρισμένη και μοναδική στο είδος της ερμηνεύτρια του βυζαντινού ορθόδοξου εκκλησιαστικού και ιερού, αρχέγονου μέλους, Νεκταρία Καραντζή, αποδίδει, χρόνο με τον χρόνο, ολοένα και περισσότερους καρπούς και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης και απομίμησης.

Η ολοένα αυξανόμενη, κατά τα τελευταία χρόνια, συμμετοχή και προσέλευση των γυναικών στην εκμάθηση της ψαλτικής τέχνης, που ιστορικά είναι συνδεδεμένη με την ανδρική φωνή, και η επιτυχής ανάδειξη ενός ικανού αριθμού γυναικών διπλωματούχων της βυζαντινής μουσικής, που προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους στην εκπαίδευση αλλά και στα ψαλτήρια, ιδιαιτέρως της επαρχίας, βρίσκει πλέον ουσιαστική αξιοποίηση και προσεγμένη πολιτιστική ανάδειξη μέσα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ψαλτριών, το Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ίδρυσε η πρωτοπόρος υμνωδός Νεκταρία Καραντζή μαζί με την μαθήτριά της στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική τέχνη, Γλυκερία Μπεκιάρη, Πτυχιούχο Β.Μ., Αγιογράφο και Ψάλτρια στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Τιθορέας και σύζυγό του γνωστού καρδιολόγου και Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Ομίλου Υγεία – Μητερα, Γιώργου Μπεκιάρη.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ψαλτριών (ή Σύνδεσμος Ψαλτριών Ελλάδος) διαθέτει σήμερα μέλη από όλη την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, αποτελώντας το πρώτο και μεγαλύτερο επίσημο όργανο πολιτιστικής εκπροσώπησης των γυναικών που ασχολούνται μουσικά και εκπαιδευτικά με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Ο σκοπός του Συνδέσμου είναι αμιγώς πολιτιστικός, με στόχο την διοργάνωση συναυλιών, ημερίδων, σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, δίνοντας πρωτίστως την ευκαιρία σε γυναίκες που ασχολούνται με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική -είτε πρόκειται για σπουδάστριες ή απόφοιτες Σχολών βυζαντινής μουσικής είτε για όσες αγαπούν απλώς την τέχνη του βυζαντινού μέλους- να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να δραστηριοποιηθούν πολιτιστικά και να μετέχουν ενεργά στα επιμορφωτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα του Συνδέσμου, αλλά και στην γυναικεία βυζαντινή χορωδία “Ψάλτριες”, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017. Από την ίδρυσή του, ο Σύνδεσμος Ψαλτριών Ελλάδος έτυχε της αμέριστης συμπαράστασης σημαντικών εκπροσώπων του ιεροψαλτικού χώρου όπως του Άρχοντα Μουσικοδιδασκάλου της ΜτΧ Εκκλησίας Θεόδωρου Βασιλικού, του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜτΧ Εκκλησίας Χαρίλαου Ταλιαδώρου και του Άρχοντα Μουσικοδιδασκάλου της ΜτΧ Εκκλησίας Χάρη Νταραβάνογλου. 
Από τις 7 Ιουλίου 2018, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος εντάχθηκε στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ),επί Προεδρίας Κωνσταντίνου Πολίτη, ως αρωγό μέλος, αποτελώντας ιστορικά τον πρώτο γυναικείο Σύλλογο που εντάσσεται στην Ομοσπονδία Ιεροψαλτών.

Ο Σύνδεσμος επίσης διαθέτει σήμερα μέλη και καλλιτεχνικούς εκπροσώπους σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των γυναικών που ασχολούνται με τη βυζαντινή μουσική αλλά και αντίστοιχων γυναικείων χορωδιακών συνόλων που δραστηριοποιούνται σε νησιά, απομακρυσμένες περιοχές και επαρχία. Σχεδόν σε κάθε πόλη της Ελλλαδας διαθέτει καλλιτεχνικούς εκπροσώπους με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν τα μέλη του Συλλόγου ανά τόπο. Το ίδιο ισχύει για το εξωτερικό, στο οποίο ο Σύνδεσμος δραστηριοποιείται με το κατοχυρωμένο διακριτικό σημα “Women in Byzantine Music“, διαθέτοντας μέλη και εκπροσώπους σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική.

Η επίσημη γυναικεία χορωδία του Συνδέσμου Ψάλτριες, υπό τη διεύθυνση της Νεκταρίας Καραντζή, έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από εξαιρετικά επιλεγμένες και προσεγμένες εμφανίσεις εντός Αθηνών.

Φέτος το Πάσχα προκειται να λάβει μέρος στη σειρά ομιλιών «Θεός και Μουσική» του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, του διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη, μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, που πραγματοποιούνται στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου στις 17.3, 24.3, 7.4 και 14.4, στις 19:00. Στις 14.3 θα μετέχουν επίσης οι βυζαντινοί χοροί “Ελληνορθόδοξη Παράδοση”, υπό τη διεύθυνση του π.Λάμπρου Ανδρεάκη και “Άδοντες και ψάλλοντες”, υπό τη διεύθυνση του Βασιλείου Παπαγεωργίου. Επίσης η χορωδία Ψάλτριες θα ψάλλει στις ακολουθίες των Δ’ Χαιρετισμών στις 5.4 στις 21:00 και στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, στις 19:00, στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής, μετά από την τιμητική πρόσκληση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου, κ. Αγαθάγγελου, Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος των λατρευτικών συνάξεων που συνοδεύει την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Οδηγητρίας και Ελεούσης του Τιχβίν της Ρωσίας (παλαιού αντιγράφου του 1700).

Ετοιμάζεται επίσης η συμμετοχή της στη νέα δισκογραφική έκδοση της Νεκταρίας Καραντζή ενώ μετέχει στο τηλεοπτικό αφιέρωμα της ΕΡΤ για τη Νεκταρία Καραντζή που θα προβληθεί τη Μ. Εβδομάδα.
Ακούστε τη χορωδία Ψάλτριες εδώ: https://youtu.be/6zfLz88zkr0 και εδώ: https://youtu.be/nSRQiPIfHbY

Η Γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών πραγματοποιεί τις πρόβες της στο πολιτιστικό κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου και δέχεται αιτήσεις για νέα μέλη στο e-mail του Συνδέσμου [email protected]

Τα έως σήμερα μέλη της Γυναικείας Βυζαντινής Χορωδίας Ψάλτριες είναι (με αλφαβητική σειρά):
Βασιλείου Αγγελική
Γαϊτάνη Χριστίνα
Γουλα Γεωργία
Γρηγόρη Χριστίνα
Δακτυλίδη Μαίρη
Έρτσου Γαβριέλα
Θεολόγου Ολυμπία
Θωμαΐδου Ελένη
Καλογιάννη Θεοφανώ*
Κατέχη Αικατερίνα
Καραγιάννη Ελευθερία-Νεκταρία
Καψάλη Μαρία
Κορφιάτη Νεκταρία
Κροκίδη Πέννυ
Λεολέη Ευγενία
Λιάπη Καλλιόπη
Μαρκαντωνάτου Αλίκη
Μοίρα Γραμματική
Μπαλή Χριστίνα
Νικολόπουλου Καλλιόπη
Ξενάκη Μαριάννα
Παπακυρίδου- Φακά Ισιδώρα
Πασχαλίδου Βαλεντίνη
Πνευματικού Χαραλαμπία
Ράπτη Δέσποινα
Ριζάκη Αλεξάνδρα
Σαντοριναίου Νατάσσα
Σταμπουλή Ελίνα
Ταμίση Αριστέα
Ταμπάκη Αγγελική
Τζατζιμάκη Ελένη
Φαρμακίδου Σωφρονία (Ηγουμένη της Ι.Μ.Αγίας Τριάδος Ακράτας)
Φώτη Αναστασία
Χουρδάκη Κωνσταντίνα
Dikhtievskaia Ksenia
Drakos Ioanna
Dudvani Amrita
Smith Christine Olga
*Υπεύθυνη Φωνητικής Προετοιμασίας: Θεοφανώ Καλογιάννη

Ακούστε τη γυναικεία βυζαντινή χορωδία Ψάλτριες στο Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε και Αλληλούια, υπό τη διεύθυνση της Νεκταρίας Καραντζή – Ηχογράφηση από συναυλία στον Άγιο Αθανάσιο Πολυδρόσου 17/3/2019
Φωτο: Αλέξιος Νικολουτσόπουλος
Πηγή: https://bizantinimousiki.blogspot.gr/2018/03/162018.html