“Συστήματα συγκατοίκησης” στο Μέγαρο Μουσικής

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 και ώρα 18.00

Στο χώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου

«Οι φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής.

 

 

Έκθεση Χαρακτικής, Γλυπτική Εγκατάσταση και  Ταινίες Μικρού Μήκους  συνδιαλέγονται  στην εκδήλωση με τίτλο “Συστήματα συγκατοίκησης” που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΚΕΘΕΑ και ο Σύλλογος «Οι φίλοι της Μουσικής», την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, στο χώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου « Οι φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής  (είσοδος Τριάντη) 

Κοινός παρανομαστής της εκδήλωσης, είναι η  δημιουργικότητα, το μεράκι και η ευαισθησία νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης, καθώς  και η θέλησή τους για αυθεντική επικοινωνία.

Η εκδήλωση  διοργανώνεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης υποστήριξης που προσφέρει η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, με στόχο να ενισχύσει την εκπαίδευση, την καλλιτεχνική έκφραση και την κοινωνική ένταξη των μελών του.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το περιεχόμενο της εκδήλωσης:

 

 – ΚΕΘΕΑ NΟΣΤΟΣ 

Σεμινάριο με θέμα το γλυπτικό αντικείμενο, τους τρόπους που η ύλη και η ιδέα μετασχηματίζονται  πλαστικά στη γλυπτική αλλά και στην κοινωνία και τέλος στους τρόπους που επικοινωνούν τα έργα με τον θεατή τους.

Το έργο της ομάδας έχει σαν θέμα τη φαντασιακή διάσταση της κατοίκισης και της συνύπαρξης. Πηγή έμπνευσης είναι η ενεργή κοινωνία των μελισσών, η υλική μορφή και η οργανικότητα των κηρήθρων αλλά και η οικονομία στη λογική που τις διέπουν.

Η ομάδα εμπνέεται επίσης ,από τεχνικές μελισσοκόμων, από τον σχεδιασμό των εργαλείων τους χάρη στα οποία αυτοί επεμβαίνουν και επηρεάζουν αυτό το οικοσύστημα και από τη συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία της κυψέλης ως μία «πρωταρχική γλυπτική διαδικασία» από οργανικά και ανόργανα υλικά.

 

– ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ: Ομάδα Γραφιστικής Τέχνης.

Πρόκειται για την ομάδα επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων, πρώην χρηστών ναρκωτικών ουσιών που λειτουργεί από το 1997 στη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ-ΔΙΑΒΑΣΗ.

Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να καταρτιστούν στην οπτικοποίηση ιδεών και να επικοινωνήσουν με ένα διαφορετικό τρόπο, μηνύματα, έννοιες, συναισθήματα κ.λ.π.

Η κατάρτιση των μελών της ομάδας περιλαμβάνει εκπαίδευση στη θεωρία του design καθώς και εργαστηριακές ασκήσεις πάνω στα ψηφιακά μέσα με στόχο την εκμάθηση της γλώσσας και των εργαλείων της οπτικής επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο της παραπάνω εκπαιδευτικής προσέγγισης και με δεδομένο το δικαίωμα των θεραπευομένων να αλληλεπιδρούν ισότιμα με το εξωτερικό περιβάλλον, η ομάδα γραφιστικής θα παρουσιάσει και θα αναδείξει το έργο της μέσα από την υλοποίηση εργαστηρίου χαρακτικής τέχνης.

Η θεματική του εργαστηρίου θα πραγματεύεται τη σχέση των θεραπευομένων με το εξωτερικό περιβάλλον της πόλης. Ένα περιβάλλον με το οποίο έχουν προηγουμένως αλληλεπιδράσει ως χρήστες ουσιών και καλούνται σήμερα να επανατοποθετήσουν τον εαυτό τους σε αυτό, μέσα από μια καθαρή ματιά και με συνείδηση των βιωμάτων και των εμπειριών που έχουν αποκομίσει από τις δύο καταστάσεις.

Τα χαρακτικά που θα παραχθούν από τα μέλη της ομάδας θα αποτελέσουν το υλικό της έκθεσης.

 

– ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού με έμφαση σε δράσεις του Προγράμματος και στόχο την τηλεοπτική προβολή για την προσέλκυση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Η πρόταση αφορά δύο δράσεις.

-Η πρώτη είναι η δημιουργία τηλεοπτικού σποτ το οποίο θα αποτελέσει ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα και

-Η δεύτερη τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για τη δράση του προγράμματος.

 

 – ΚΕΘΕΑ  Δίκτυο Πρόληψης και  Έγκαιρης Παρέμβασης  «Μικροί Έλληνες σε Μεγάλες Διαδρομές»

Μια ομάδα Ελλήνων εφήβων, γεννημένων στην Ελλάδα από γονείς αλλοδαπούς , οι οποίοι ζουν στην Αθήνα και φοιτούν στα δημόσια σχολεία της πόλης, καταγράφουν τη διαδρομή τους στον Ελληνικό  πολιτισμό μέσα από επισκέψεις σε μια σειρά σημαντικών μουσείων.

Η συνάντηση αυτή των εφήβων με τον πολιτισμό θα καταγραφεί σε ταινία μικρού μήκους.

 Η βραδιά θα κλείσει με μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από την μουσική ομάδα της  Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.

 

«Μικρές ασημαντότητες» στη gallery Art πρίσμα

Aτομική έκθεση Δέσποινα Τσάκνη “Μικρές ασημαντότητες” »Είναι παντού γύρω μας ,δεν αρκεί να τις αναγνωρίζουμε αλλά πρέπει να μάθουμε να τις αγαπάμε» Μίλαν Κούντερα Εγκαίνια ...