Τελευταίες παραστάσεις για τα “Ίσια Δικαιώματα” στον Πολυχώρο Vault

Η παράσταση ολοκληρώνει την επιτυχημένη πορεία της στην Αθήνα την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου. Ο Πολυχώρος VAULT παρουσίασε σε επανάληψη μετά την περσινή επιτυχία, το έργο της Μαρίας Τσιμά «Ίσια Δικαιώματα» σε σκηνοθεσία Ελένης Γεωργοπούλου, από τις 17 Οκτώβρη.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μόλις ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2015, στο Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου του Θεάτρου Τέχνης και κέρδισε αμέσως την προσοχή του κοινού, ενώ έκανε πρεμιέρα μετά από μερικούς μήνες στο θέατρο Vault. Τα θέματα που πραγματεύεται, η γραφή και η ευαισθησία της ματιάς της συγγραφέως αλλά και της σκηνοθέτιδος το καθιστούν ένα άκρως σύγχρονο και συγκινητικό θέαμα που ακριβώς λόγω αυτών των αρετών του γέμισε από τις πρώτες παραστάσεις το χώρο του Vault. Τα «Ίσια δικαιώματα» θα συνεχίσουν την πορεία τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

unnamed (2)

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο «Ίσια δικαιώματα» βασίζεται σε αυθεντικές μαρτυρίες μεταναστριών στην Ελλάδα. Η Μαρία Τσιμά από 2010 – 2013 πήρε συνεντεύξεις από 14 γυναίκες που ήρθαν στην Ελλάδα για να βρουν εργασία και βιοπορίζονταν κυρίως από την φροντίδα ηλικιωμένων. Οι χώρες προέλευσης και το κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο των γυναικών διέφερε πολύ σε κάθε συνέντευξη. Έτσι το δείγμα ήταν πολυσυλλεκτικό και γιʼ αυτό αντιπροσωπευτικό. Η συγγραφέας επεξεργάστηκε το πρωτογενές υλικό και το μετέγραψε σε μονολόγους γυναικών που συμπυκνώνουν τις διαφορετικές πτυχές του φαινομένου της μετανάστευσης.

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

Πέντε αλλοδαπές γυναίκες που έχουν κάνει πατρίδα τους της Ελλάδα, μοιράζονται με το κοινό την ιστορία τους, τις ελπίδες, τα παράπονα, τις νίκες και τις ήττες τους. Η αφήγηση ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ και την συγκίνηση, με στόχο τη διεύρυνση της εμπειρίας του θεατή προς την ενσυναίσθηση. Η Λορέτα από τη Σιέρρα Λεόνε, η Οξάνα από τη Λιθουανία, η Κλάρα από την Πολωνία, η Μαρίνα από τη Γεωργία και η Κριστέλλα από την Αλβανία μας θυμίζουν ότι οι ανθρώπινες ιστορίες, ανάγκες, επιθυμίες, είναι όμοιες σε όλη την υφήλιο.

Η παράσταση είναι μια μείξη θεάτρου ντοκουμέντου και μυθοπλασίας, δημιουργώντας τη απαραίτητη απόσταση που απαιτείται για την πιο νηφάλια και σφαιρική θέαση κάθε θέματος. Την ίδια στιγμή, επιτρέπει στον θεατή να αναλογιστεί και να συναισθανθεί την τυχαιότητα της ανθρώπινης μοίρας.

Βασική θεματική της παράστασης η Χώρα (εθνικότητα, ενδοχώρα) και ο Χώρος (δημόσιος, εθνικός, προσωπικός, μεταφυσικός). Μέσα από τις έννοιες της Χώρας και του Χώρου, η de facto αλλαγή των συνθηκών που ζούµε καθημερινά, είτε συναναστρεφόσαστε µε μετανάστες, είτε γινόμαστε μετανάστες οι ίδιοι, διαβάζονται εκ νέου, δείχνοντας τελικά προς έναν εσωτερικό χώρο ελευθερίας, τον μόνο ικανό να δημιουργήσει μια καινούργια πραγματικότητα.

Η επιλογή του γυναικείου καστ ερμηνευτών και συντελεστών δεν είναι τυχαία. Αντίθετα αναζητούμε μέσα από τη μετανάστευση αυτών των γυναικών να εξερευνήσουμε τη σχέση της γυναίκας με το ταξίδι και την μετακίνηση από τον οίκο, την πατρίδα, την εστία. Αν ο άντρας (Οδυσσέας) φεύγει αναζητώντας μέσα από το ταξίδι την ταυτότητα του και τον ίδιο του τον προορισμό, πώς είναι άραγε όταν μετακινείται η ίδια η εστία, το σπίτι, η ταυτότητα, ή ο προορισμός;

 unnamed (1)

Οι συντελεστές:

Ίσια Δικαιώµατα της Μαρίας Τσιµά

Δραματουργική επεξεργασία: Άγγελος Σκασίλας (Νίκος Φλέσσας) – Ελένη Γεωργοπούλου
Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου
Σκηνικά: Μικαέλα Λιακατά
Κοστούµια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου
Μουσική Επιμέλεια – Διδασκαλία: Αναστασία Κατσιναβάκη – Στέλλα Ράπτη

Παίζουν: Αναστασία Κατσιναβάκη, Ανδροµάχη Μαρκοπούλου, Μαρίνα Πανηγυράκη, Νεφέλη Παπαδερού, Στέλλα Ράπτη.

 

 

 

!nfo Ίσια Δικαιώματα

17 Οκτωβρίου – 13 Δεκεμβρίου2017 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

ΔΕΥΤΕΡΑ                  21:00

ΤΡΙΤΗ                        21:00

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Μειωμένο: 10  ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)

Προπώληση VIVA: 12,00 ευρώ http://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

 

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός τ.κ 10447

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-0356472, 6949534889

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00- 14:00 και 17:00-21:00)

Email: [email protected]

http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1?ref=hl