Το Εθνικό Θέατρο ενεργά στην κοινωνία

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις κοινωνικής προσφοράς του Εθνικού Θεάτρου, έχουν στόχο την διασύνδεση της κοινωνίας με την θεατρική και τις άλλες παραστατικές τέχνες. Το τεράστιο ενδιαφέρον για τον κοινωνικό και ωφελιμιστικό ρόλο του θέατρου που ξεκίνησε στο 2ο μισό του 20ου αιώνα, έδωσε καρπούς προς διάφορες κατευθύνσεις, καθιστώντας το θέατρο ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο μάθησης, κοινωνικής παρέμβασης,ακόμα και θεραπείας.

Στόχος μας μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές, χρησιμοποιώντας τις διαδικασίες και τα εργαλεία του θεάτρου, να νοηματοδοτούνται και να φωτίζονται συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την ομάδα των συμμετεχόντων, και να εμπλουτιζεται η ζωή και η εμπειρία τους, είτε αυτό σημαίνει κοινωνική ευαισθητοποίηση, είτε σημαίνει συνειδητότητα ως προς τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο που μας περιβάλλει, είτε σημαίνει μετακίνηση όσον αφορά σε θέσεις-απόψεις και αλλαγές στην συμπεριφορά. Η θεατρική τέχνη χρησιμοποιείται ως εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης και «θωράκισης». Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας και να μην είναι απλά παριστάμενοι ή θεατές.

Μέσα από αυτά τα προγράμματα και τις δράσεις το Εθνικό Θέατρο επιλέγει να αποτελέσει έναν ζωντανό και παραγωγικό «οργανισμό» της κοινωνίας που δεν περιορίζεται στην παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, αλλά έχει ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση, την πνευματική καλλιέργεια, τη διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας, την αναζήτηση και τον πειραματισμό. Ένας οργανισμός που στην πράξη αποδεικνύει πως η μεγάλη «αγκαλιά» της τέχνης τους χωράει όλους.

26.4.2018

«Ψηλά από τη γέφυρα» με συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας

Την Πέμπτη  17 Μαϊου, μια παράσταση με συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ONLINE

  περισσότερα

09.5.2018

«Θάλαμος αρ. 6»

«Θάλαμος αρ. 6», μια διασκευή της νουβέλας του Άντον Τσέχωφ «Θάλαμος αρ. 6, 200 χρόνια μετά»

  περισσότερα

14.5.2018

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεκαήμερο «Θέατρο από, με και για έφηβους»

Το Εθνικό Θέατρο λίγο πριν κλείσει η θεατρική περίοδος 2017-2018, έδωσε βήμα στους

  περισσότερα

15.5.2018

Το Εθνικό Θέατρο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Στάθης Λιβαθινός εκλέχθηκε στο νέο Διοικητικό

  περισσότερα

04.5.2018

Εθελοντική αιμοδοσία, μια πράξη αγάπης και πολιτισμού

Το Εθνικό Θέατρο σας προσκαλεί στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνεται για 2η

  περισσότερα

25.4.2018

Μικρό θερινό Εθνικό

Ημερήσια κατασκήνωση για παιδιά 6 έως 12 ετών

Για 4 εβδομάδες, Δευτέρα -Παρασκευή από 25 Ιουνίου-20 Ιουλίου

  περισσότερα

3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης –σε συνέχεια του 1ου Φεστιβάλ που διοργανώθηκε τον Δεκέμβρη του 2011 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ...