Το Μάθημα του Ιονέσκο. Πρεμιέρα θέατρο ΑΛΦΑ

«Εκεί που σταματά η λογική… αρχίζει το μάθημα»

Γραμμένη το 1951 αυτή η σκοτεινή κωμωδία απεικονίζει την χωρίς λογική, αυξανόμενα εξοργιστική διδασκαλία ενός διαταραγμένου καθηγητή και μιας αδύναμης μαθήτριας – ντυμένη με το μανδύα της κριτικής σχετικά με τις μεθόδους διδασκαλίας, την εξουσία και την πολιτική.

Η μαθήτρια αντιμετωπίζει δυσκολία στο να κατανοήσει τα λόγια του παλιού καθηγητή που η ίδια επέλεξε για να της διδάξει τα προπαρασκευαστικά μαθήματα .  Με την πάροδο του χρόνου η δυσκολία των μαθημάτων μεγαλώνει και  η μαθήτρια δεν αντιλαμβάνεται πια το δάσκαλό της, ενώ έχει οδηγηθεί στην πλήρη υποταγή.

«Ήταν γραφτό μου να υπομένω τον εφιάλτη που επέλεξα.»

Μπάμπης  Σπανός

Σκηνοθέτης

«Το μάθημα» στο σήμερα….

«Η κοινωνία φαίνεται απούσα αλλά η επίδρασή της προσπαθεί να μπει από τα κλειστά παράθυρα και πόρτες. Είναι πάντα εκεί για να επιβάλει τη θέληση της ακόμα και αν οι πρωταγωνιστές της το αρνούνται. Και η υπηρέτρια είναι εκεί για να υπηρετεί και να προστατεύει τον κύριο της απ αυτό που η ίδια του έχει επιβάλει . Γιατί η εξουσία μπορεί να έχει πάτωμα  αλλά δεν μπορεί να έχει οροφή.

Η διδασκαλία αρχίζει σαν παιχνίδι, οριακά ερωτική και εξελίσσεται σε ένα βασανιστήριο χωρίς έλεος. Εκτός εάν ο μαθητής κατανοήσει και παπαγαλίσει αυτά που δεν καταλαβαίνει. Και όταν απεγνωσμένα ζητάει βοήθεια αυτή δεν έρχεται .Η αδυναμία συνεννόησης είναι μια αδιέξοδη κατάσταση η οποία δεν λύνεται αλλά κόβεται

Παίζουν:
Κώστας Δράκος
Ιωάννα Οριό
και η Κωνσταντίνα Σιλεβρή
Σκηνοθεσία : Μπάμπης Σπανός
Φωτογραφία :Αντ. Συμεωνάκης
Φωτισμοί :Κ.Πετράκης-Δ.Κωστόπουλος
Διάρκεια: 70 λεπτά

Κάθε Παρασκευή στις 9μ.μ.
Γενική είσοδος: 12€
Φοιτητικό – ανέργων – συνταξιούχοι: 5€
Ατέλεια: Δωρεάν

 

ΘΕΑΤΡΟ <ΑΛΦΑ> (Πατησίων 37 – πολυτεχνείο – Εξάρχεια ) τηλ.210-5238742