Το Τσεκούρι στη Λέσχη Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού

0

Το Τσεκούρι (2005) του Κώστα Γαβρά με ελεύθερη είσοδο εισήγηση και συζήτηση στη Λέσχη Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού το Σάββατο 18. 4. 2015

 

Το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 στις 20.15 θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο στη Λέσχη “Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού” (Φερών 3, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα) το Τσεκούρι (2005) του Κώστα Γαβρά. Θα προηγηθεί σύντομη εισήγηση και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συντονισμό του Γιάννη Καραμπίτσου (σκηνοθέτη, κριτικού κινηματογράφου και μοντέρ). Την ανοιχτή συντονιστική ομάδα της κινηματογραφικής λέσχης αποτελούν οι Γιάννης Ζήβας, Δημήτρης Ζεβόλης και Γιάννης Καραμπίτσος.

 

ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ

LE COUPERET

 

Κοινωνική 2005 | Έγχρ. | Διάρκεια: 122′

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Κώστας Γαβράς με τους: Χοσέ Γκαρσία, Κάρεν Βιαρντ, Ολιβιέ Γκουρμέ

Ο Μπρουνό, άνεργος εδώ και δύο χρόνια, έχει ένα σατανικό σχέδιο για να ξαναβρεί δουλειά: θέλει να σκοτώσει ένα υψηλό διευθυντικό στέλεχος ώστε να μείνει κενή μια θέση εργασίας. Φυσικά, πρέπει να εξοντώσει και τους τυχόν “ανταγωνιστές” του με μεγαλύτερα προσόντα από αυτόν, ώστε να είναι σίγουρη η δική του πρόσληψη. Μαύρη σάτιρα βασισμένη σε βιβλίο του Ντόναλντ Γουεστλέικ.

 

ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ

 

Η ταινία του Κώστα Γαβρά «Το τσεκούρι» (le couperet), πραγματεύεται το αδιέξοδο της ανεργίας που οδηγεί τον ήρωά της μέχρι και την δολοφονία. Ουσιαστικά μέσα από αυτό το έργο καταγγέλλεται το καπιταλιστικό σύστημα, που καταστρέφει σαν λαίλαπα ζωές, αξιοπρέπεια και ήθος. Ο σκηνοθέτης χωρίς να θέλει να δρέψει δάφνες πρωτοποριακού σινεμά, συνθέτει τον ασφυκτικό περίγυρο ενός ανθρώπου, που χάνοντας τη δουλειά του , χάνει και την αξιοπρέπειά του και στρέφει το όπλο του κατά συνανθρώπων του σαν λύση απελπισίας. Το έργο ακουμπά την σημερινή εποχή της κρίσης, και καταδεικνύει εμμέσως πλήν σαφώς ότι ο νόμος της ζούγκλας είναι το κυρίαρχο πλαίσιο μέσα στο οποίο ο άνθρωπος έχοντας ήδη αλλοτριωθεί από τους κανόνες του ανταγωνισμού οδηγείται στην ηθική τύφλωση και στην κατάρρευση.

No comments

Βάλλια Ειρηναίου – Χαμογέλα

Έπειτα από κάποια χρόνια απουσίας δισκογραφικά, αλλά παράλληλα με αμέτρητες επιτυχημένες εμφανίσεις, η Βάλλια Ειρηναίου αυτό το καλοκαίρι μας “δροσίζει” με αυτό το άκρως ευδιάθετο ...