14 Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε τρεις ταινίες διανομής Feelgood Entertainment

0

Μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αναδείχτηκε η Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα, η οποία απέσπασε συνολικά 6 βραβεία στη χτεσινοβραδινή τελετή απονομής της Ακαδημίας που έλαβε χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Από 4 βραβεία έλαβαν ακόμα άλλες δύο ταινίες διανομής Feelgood Entertainment, Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη και η Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ.

Πιο συγκεκριμένα, η Xenia απέσπασε το βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας (σε παραγωγή Ελένης Κοσσυφίδου, Πάνου Χ. Κούτρα, Αλεξάνδρας Μπουσίου), Σκηνοθεσίας (Πάνος Χ. Κούτρας), Σεναρίου (Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης), Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Άγγελο Παπαδημητρίου, Μοντάζ (Γιώργος Λαμπρινός) και Ενδυματολογίας (Βασίλης Μπαρμπαρίγος). Ο σκηνοθέτης, ο σεναριογράφος και οι παραγωγοί της ταινίας δε δέχτηκαν να παραλάβουν τα βραβεία τους έως ότου θεσμοθετηθεί ο νόμος για την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς – ένα από τα θέματα που πραγματεύεται η ταινία.

Με βραβεία έφυγαν από την τελετή οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη: η Βίκυ Παπαδοπούλου απέσπασε το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ως Βίκυ, ενώ  ο Βαγγέλης Μουρίκης Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Στράτος. Το Μικρό Ψάρι βραβεύτηκε επίσης για την Πρωτότυπη Μουσική του Μπάμπη Παπαδόπουλου και για τον Ήχο (Ντίνος Κίττου, Γουίλιαμ Εντ. Φρανκ, Κώστας Φυλακτίδης).

Η Γιάννης Βεσλεμές (γνωστός και ως Felizol) έλαβε το βραβείο του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και το Βραβείο Σκηνογραφίας για την ταινία Νορβηγία. Η ταινία απέσπασε επίσης βραβεία στις κατηγορίες Μακιγιάζ (Δώρα Νάζου) και Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας (Γιώργος Αλαχούζος, Ίωνας Αλαχούζος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea).

 

 

 

No comments