Εγκαίνια έκθεσης «Σιωπηλή παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά»

Φωτεινή τομή, φωτεινή πύλη, φωτεινή νησίδα, ήταν οι χαρακτηρισμοί που έδωσαν οι ομιλητές στα εγκαίνια της έκθεσης «Σιωπηλή παρουσία»,  στα 5 φωτοκινητικά έργα του Γιώργου Ζογγολόπολου που εκθέτονται μετά από 45 χρόνια ξανά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση μαζί με άλλα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη και έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Hellenic American University, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, συνδύασε τους χαρακτηρισμούς αυτούς με το γεγονός ότι το 1971, παρόλο που το έδαφος δεν ήταν πρόσφορο για καλλιτεχνικές καινοτομίες κατά την διάρκεια της Δικτατορίας, τα έργα εγκαινίασαν ένα νέο κεφάλαιο στην καλλιτεχνική πορεία του Γιώργου Ζογγολόπουλου, αλλά και μια νέα αρχή στην επικοινωνία των πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών με το κοινό.

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Σιωπηλή παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά», που πραγματοποιήθηκαν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου Νίκος Θεοδωρίδης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου Άγγελος Μωρέτης και η επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρευρέθησαν περισσότερα από 400 άτομα, φιλότεχνο κοινό και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο. Την έκθεση επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός Γιώτα Φέστα, ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Νίκος Βατόπουλος, ο συλλέκτης έργων τέχνης Ζαχαρίας Πορταλάκης, η Corporate Relations Manager της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Έλλη Παναγιωτοπούλου, οι αρχιτέκτονες Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη, ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΥΓΑΡΟΥ Αλέξανδρος Ι. Στάνας, οι γλύπτες Πραξιτέλης Τζανουλίνος και Αριστείδης Πατσόγλου και πολλοί καλλιτέχνες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Γιάννη Αδαμάκου, Κώστα Ανανίδα, Ανδρέα Αραπάκη, Νανάς Βέττα, Μάριου Βουτσινά, Μάρκου Γεωργιλάκη, Γιώργου Γυπαράκη, Λένας Ζευγαρίδου, Γιώργου Λάππα, Σπύρου Λισγάρα, Αφροδίτης Λίτη, Βαρβάρας Μαυρακάκη, Στέλλας Μελετοπούλου, Λίνας Μπέμπη, Χάρη Ναζλίδη, Στέλιου Παναγιωτόπουλου, Άρτεμις Παπαδήμα, Χαράς Πλατάκη, Στέφανου Σουβατζόγλου, Κωστή (Τριανταφύλλου), Ριχάρδου Φώσκολου καιΓιώργου Χουλιαρά σε εικαστικό διάλογο με επιλεγμένα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

 

 

Διάρκεια έκθεσης

 

 

22 Νοεμβρίου – 22 Δεκεμβρίου 2016 & 9 – 28 Ιανουαρίου 2017

 

 

 

Ξενάγηση

 

 

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, 17:00

 

 

Ώρες λειτουργίας

 

 

Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά

 

 

 

 

Είσοδος

 

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

Πληροφορίες

 

Διεύθυνση Πολιτιστικών: (210 3680052), www.hau.gr/culture