9 Απριλίου: Τι συνέβη σαν σήμερα ;

 

Γράφει η Μυρτώ Τουλούπη

 

Κυριακή 9 Απριλίου 2017 ή αλλιώς Κυριακή των Βαΐων

Γιορτάζουν ο Βάιος, η  Βαΐα και η Δάφνη

Η 9η Απριλίου είναι μια συνηθισμένη μέρα, σαν όλες τις άλλες. Κάθε μέρα όμως είναι ξεχωριστή και μένει στην ιστορία για τα γεγονότα που συνέβησαν, κατά τις 24 ώρες που αυτή διήρκησε. Ας τα πάρουμε λοιπόν με χρονολογική σειρά.

depositphotos_44540263-stock-photo-calendar-9-april

  • Ήταν 9 Απριλίου 1015 όταν ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος κατέλαβε το φρούριο της Έδεσσας κι εκδίωξε τους Βουλγάρους.
  • Την 9η Απριλίου 1626 πεθαίνει ο Φράνσις Μπέικον, γνωστός και με το εξελληνισμένο όνομα Φραγκίσκος Βάκων, άγγλος φιλέλληνας πολιτικός και φιλόσοφος.
  • 9 Απριλίου 1821: Γεννιέται στο Παρίσι ο γάλλος ποιητής Σαρλ Μποντλέρ. Ο ίδιος σήμερα αναγνωρίζεται ως σημαντικός ποιητής της γαλλικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, και συγκαταλέγεται μεταξύ των κλασικών. Χαρακτηριστικά, ο Μπαρμπέ ντ’ Ορεβιγί τον αποκάλεσε «Δάντη μιας παρηκμασμένης εποχής». Πέθανε στις 31 Αυγούστου 1867.
  • Στις 9 Απριλίου 1829 ο Γκίκας Βούλγαρης πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στην Αυστραλία, ενώ για τους γηγενείς έμεινε γνωστός ως «Τζίνγκερ», καθώς είχε καταδικαστεί για πειρατεία στα ανοιχτά της Κρήτης.  Αρχικά είχε καταδικαστεί σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.
  • 1855- 9η Απριλίου: Γεννιέται ο Παύλος Κουντουριώτης, έλληνας ναύαρχος και πολιτικός, που διετέλεσε αντιβασιλέας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  • 9 Απριλίου 1870. Έμεινε στην ιστορία για τη σφαγή στο Δήλεσι. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει τους ομήρους, που συνέλαβε στο Πικέρμι στις 30 Μαρτίου1870, επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, καθώς οι όμηροι είναι βρετανοί περιηγητές.
  • 1886, 9 του Απρίλη πεθαίνει ο Γκιστάβ ντ’ Εστάλ, γάλλος συγγραφέας και φιλέλληνας. Εργάστηκε στην Ελλάδα την περίοδο της Αντιβασιλείας του Όθωνοςστον αγροτικό τομέα και πρότεινε την ίδρυση κρατικών αγροκτημάτων. Πρέσβευε τις ιδέες του Σαιν Σιμόν, ενός συμπατριώτη του ουτοπικού σοσιαλιστή. Όταν μαθεύτηκε ότι ήταν σενσιμονιστής αποπέμφθηκε από τη θέση του και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
  • Είναι 9 Απριλίου 1906. Τη μέρα εκείνη διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν θα επιβιώσει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.
  • 9 Απριλίου 1952: Γεννιέται η πολυαγαπημένη τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου → https://www.youtube.com/watch?v=ulWnWTCczgY Jwpid-wp-1468443984834

9 Απριλίου 1997: Πέραν του ότι η μητέρα και ο πατέρας μου με περιμένουν με χαρά και ανυπομονησία, (μιας και ένα μήνα και κάτι μετά ήρθα στον κόσμο), συμβαίνουν και άλλα εξίσου σημαντικά με αυτό γεγονότα! Ένα απ’ αυτά είναι πως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτης Γεννηματάς, προειδοποιεί με δηλώσεις του στο συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό «Economist», ότι τα σχεδιαζόμενα μεγάλα έργα στην Αθήνα που αφορούν τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004 μπορεί να αποδειχτούν άχρηστα μακροπρόθεσμα, ενώ θα επιβαρύνουν την οικονομία.

Είναι 9 Απριλίου του 2000 και στην Ελλάδα έχουμε Βουλευτικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας 43,7% των ψήφων, έναντι 42,7% της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής. Το ΚΚΕ λαμβάνει 5,5%, ο Συνασπισμός 3,2%, ενώ εκτός Βουλής μένει το ΔΗΚΚΙ με 2,6%.

  • 9 Απριλίου 2011 φεύγει από τη ζωή ο Σίντνεϊ Λιούμετ, αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.