Contemporary Art Showcase Athens

Το Θέατρο Σημείο εγκαινιάζει την  Τετάρτη, 24 Ιουνίου την έκθεση Showcase των εικαστικών της πλατφόρμας Contemporary Art Showcase Athens. Για δέκα μέρες το Θέατρο Σημείο μεταμορφώνεται σε ένα ανατρεπτικό εκθεσιακό περιβάλλον, φιλοξενώντας στους χώρους του παραπάνω από 40 νέους εικαστικούς από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Φλώρινα, την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας, με έργα performance, video art, ζωγραφικής, γλυπτικής και νέων μέσων.

Η έκθεση Showcase φέρνει στο επίκεντρο τους νέους καλλιτέχνες, δίνοντας στο κοινό μια σπάνια ευκαιρία πρόσβασης στις εσωτερικές λειτουργίες του εν πολλοίς άγνωστου, ραγδαία μεταβαλλόμενου και πολυδιάστατου  κόσμου των νέας εικαστικής παραγωγής. Δρώντας ο Showcase εστιάζει στο να παρουσιάσει το δυναμικό πεδίο δράσης, πειραματισμού, καινοτομικών προσεγγίσεων, και νέων προτύπων συνεργασίας που χαρακτηρίζουν την νέα γενιά εικαστικών.unnamed (1)

Στο πλαίσιο της έκθεσης έρχονται να συνδιαλεχτούν με την σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή τέσσερις σημαντικοί Γερμανοί και διεθνώς αναγνωρισμένοι εικαστικοί, επιμελητές και κριτικοί τέχνης, σε συνεργασία με το πρόγραμμα της «Αυτόνομης Ακαδημίας». H Joulia Strauss (διεθνής εικαστικός και ακτιβίστρια της τέχνης), Raimar Stange (εικαστικός επιμελητής και αρθρογράφος μεταξύ άλλων, των περιοδικών Frieze, Cura και Kunst), Tania Hron (η τελευταία συνεργάτις του φιλοσόφου και πατέρα του κλάδου του “media theory” Friedrich Kittler, η οποία θα παρουσιάσει για πρώτη φόρα άγνωστα και αδημοσίευτα κείμενά του) και Christoph Keller (νικητής το 2000 του Ars Viva Preis, από την Kulturkreis του B.D.I.) προσφέρουν ένα δυναμικό πλαίσιο κριτικής συνδιαλλαγής  και μια ανοιχτή πλατφόρμα συζήτησης με τους συμμετέχοντες εικαστικούς και το κοινό της έκθεσης,  δημιουργώντας μια ανοιχτή πλατφόρμα συζήτησης γύρω από τις ιδιαίτερες προκλήσεις, συνθήκες και προβληματισμούς που καθορίζουν την εικαστική παραγωγή των νέων εικαστικών του τόπου μας.

Το Contemporary Art Showcase Athens, συμβάλλει πολλαπλά στην επαφή νέων εικαστικών με τον επαγγελματικό χώρο της τέχνης, έχοντας συνεργαστεί με σημαντικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού [Palais de paris (Tokyo), Camerata Europea, κ.α] και έχει στο ενεργητικό του μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες εκθέσεις του φετινού χειμώνα (Electric Night | Beton7 – Tokyo, σε συνεργασία με τον εικαστικό και ποιητή Δημοσθένη Αγραφιώτη / Bad Painting / Body of Work). Ταυτόχρονα, αριθμεί πολλά μέλη, μεταξύ αυτών και οι : Στέφανος Αθάνατος (Fenêtre sur rue Athènes, Ρυέν, 2014, Γαλλία /  Ύδρα, Τα Πάντα Ρει, 2013), Κωνσταντίνο Λιανό (BA17-ACCIDENT, Βερολίνο, 2012), Ρούλα Καραφέρη (OFF. ART Dance Theater/ Koff Koff, Μόναχο), Βασίλη Αγγελόπουλο  ( Thessaloniki Docks, 2012 ), και Βαγγέλη Λιουδάκη (Open C.a.s.e 2014 / Η Τέχνη στις Βιτρίνες, 2011, Α’ Βραβείο).
Tο θέατρο Σημείο συνεχίζει την δράση του στα εικαστικά, φιλοξενώντας νέους καλλιτέχνες στους χώρους του. Το Contemporary Art Showcase Athens αποτελεί ιδανικό συνεργάτη στην διεύρυνση της σχέσης του με νέους εικαστικούς και προωθημένες προτάσεις επιμέλειας.

Πρόγραμμα:

Εγκαίνια έκθεσης : Τετάρτη, 24 Ιουνίου | Ώρα 20.00

Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν από παρουσιάσεις έργων performance art

 

Πέμπτη, 25 Ιουνίου

Ώρα 18.00 | Joulia Strauss – Αυτόνομη Ακαδημία. Εισήγηση, παρουσίαση project.

Ώρα 19.30 |  Tania Hron – Διαβάζοντας τον Friedrich Kittler – Μία Ιστορία των Τεχνολογικών Μέσων Επικοινωνίας και της Επιστήμης των Μέσων Επικοινωνίας.
Η τελευταία συνεργάτης του σημαντικού γερμανού φιλόσοφου Friedrich Kittler έρχεται στον χώρο του Showcase για να παρουσιάσει, για πρώτη φορά, άγνωστα και αδημοσίευτα κείμενα.
Σε αυτό το σεμινάριο θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες το σημαντικό υλικό εργασίας του Friedrich Kittler. Ο διάσημος φιλόσοφος, που απεβίωσε το 2011, άφησε πίσω του έναν όγκο δουλειάς που αξίζει να ακολουθηθεί: Ο Kittler είναι ο ιδρυτής της θεωρίας των τεχνολογικών μέσων επικοινωνίας και της ιστορικής ανάλυσης αυτών, διανοούμενος, παιδί των καιρών του και ένας εξαιρετικός συγγραφέας με μοναδικό ύφος. Η μορφή του σεμιναρίου είναι ανοιχτή σε συμμετοχή από το κοινό και εικαστικούς, μέσα από κείμενα, performance – επιτελέσεις και άλλες παρεμβάσεις.

Ώρα 21.00 | Raimar Stange – Let’s Just Do It! – Ο ακτιβισμός στην τέχνη από το 1920.
Ο Raimar Stange σπούδασε λογοτεχνία και φιλοσοφία στο Hannover. Ζει και εργάζεται στο Ανατολικό Βερολίνο ως κριτικός τέχνης και εικαστικός επιμελητής, γράφοντας τακτικά για το Frieze d/e του (Βερολίνο), Kunst-Bulletin (Ζυρρίχη), Camera  (Αυστρία), Spike (Βιέννη), Art (Αμβούργο), Cura (Ρώμη), ArtReview (Λονδίνο). Στο παρόν επιμελείται εκθέσεις με εστίαση στο θέμα της “τέχνης και κλιματικής καταστροφής”.

Σάββατο 4 Ιουλίου

Ώρα 20.30 | Christoph Keller | Anarcheology 
Ως μέρος της συνεχιζόμενης εξέτασης του της ιστορίας της επιστήμης και τον τρόπο με τον οποίο συσσωρεύεται και οργανώνεται η γνώση, ο εικαστικός Christoph Keller ερευνά την Δυτική ανθρωπολογία, ιδιαιτέρως την ιστορία της δυτικοευρωπαϊκής αλληλεπίδρασης με την περιοχή του Αμαζονίου. Ο Keller δημιουργεί εικόνες σε μεγάλη κλίμακα, όπου η αποδόμηση τόσο οργανικών, όσο και τεχνητών υλών καταδεικνύει την αδυναμία της ανάσχεσης εντροπικών διαδικασιών, δείχνοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να συντηρηθεί, ιδίως οι συνθήκες πολιτισμικής ανάπτυξης.
Η έννοια της αρχαιολογίας, κατά τον Keller, ταυτίζεται με την διαδικασία αναπροσδιορισμού  αρχαίων αντικειμένων ως συνδετικούς κρίκους στο πλαίσιο την ρητορικής των μεγάλων κρατών της δύσης, φορτίζοντας τα ως συμβολικούς φορείς της ιστορίας.  Κατά την ανάγνωση αυτή, οι αρχαιολογικές σχέσεις είναι ακόμα εμφανείς στον τρόπο με τον οποίο εντάσσονται αντικείμενα στις εκθέσεις του σήμερα.

INFO:

Εγκαίνια: Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015, 20:00.

Διάρκεια Έκθεσης: 24 Ιουνίου-4 Ιουλίου.

Ώρες Λειτουργίας: 12:00-14:00, 19:00-22:00, καθημερινά (Δευτέρα – Κυριακή)

Διεύθυνση: Θέατρο Σημείο, Χαριλάου Τρικούπη 4, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Καλλιθέα.

Τηλ.: 210 92.29.579 , 6936923004 , 6977580764.

Ιστότοποι: www.c-a-s-athens.squarespace.com, http://avtonomi-akadimia.net/

Email: [email protected], [email protected]

Facebook: Θέατρο Σημείο, Contemporary Art Showcase Athens

 

ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥ CONTEMPORARY ART SHOWCASE ATHENS. ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2015.