“SexLexikon” τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο 104

Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις για το έργο «Σεξ Λεξικόν-Η Επιστήμη του Έρωτα» που παίζεται στο θέατρο 104: Δευτ.16/01, Τρ. 17/01, Δευτ. 23/01 και Τρ. 24/1, στις 21:15. 

Λίγα λόγια για το έργο: 

Στην Αθήνα του 1978 δύο ερωτευμένοι και άπειροι έφηβοι επιχειρούν να κάνουν έρωτα για πρώτη φορά. Σε μία εποχή που αλλάζει, καλούνται να ξεπεράσουν τη συστολή τους, οικογενειακά και κοινωνικά βιώματα, στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις και να μεταβούν στην ενηληκίωση, με πάθος, ανυπομονησία, αλλά και απογοήτευση, άγνοια και ντροπή.

Οδηγός για τον Τάκη και την Κάτια σε αυτό το μεγάλο βήμα είναι ένα βοήθημα επιστημονικής φύσεως, το περιβόητο «Σεξ Λεξικόν» της εποχής. Πρόκειται για το απόλυτο εγχειρίδιο, με χρηστικές και επεξηγηματικές πληροφορίες, για οτιδήποτε αφορά στο σεξ. Την ίδια κρίσιμη ώρα, το «Σεξ λεξικόν» λειτουργεί στη συνείδησή τους ως φωνή συνέτισης όταν οι δυο ήρωες «κινδυνεύουν» να εκτραπούν.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς το νεαρό ζευγάρι θα διαβάσει και θα συζητήσει διάφορα λήμματα, όπως γάμος, αγάπη, αυτοϊκανοποίηση, σεξ-διαστροφές, εκπαρθένευσις, ερωτογόνες ζώνες, ηθική, μονογαμία, οργασμός, πορνογραφία, σεξ-απήλ, συνουσία, καθώς και πολλά άλλα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

«Αυτοϊκανοποίηση: μια φυσιολογική πράξη, που πρέπει να γίνεται σπάνια».

«Αποχαλίνωσις: η απώλεια κάθε μέτρου εις ότι αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα του ατόμου. Συνώνυμο της σεξουαλικής κραιπάλης».

«Καφές και σεξ-ζωή: Από την εποχή των αρχαίων Αράβων μέχρι και σήμερα, η κατάχρηση του καφέ θεωρείται αντι-σεξουαλικός παράγων. Το περίεργο είναι ότι οι μεγάλοι εραστές Φοντενέλ, Μπαλζάκ και Προυστ έπιναν καφέ σε μεγάλη ποσότητα».

«Μίνι-φούστα: Τυπικό παράδειγμα ημίγυμνης ενδυμασίας».

«Σεξουαλική πείνα: Τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην εν γένει άνοδο του επιπέδου της ζωής του ελληνικού λαού, επέρχεται σιγά-σιγά μια κατασίγαση της σεξ-πείνας».

«Διατροφή και σεξ: Οι πολύ σέξυ άνδρες αγαπούν πολύ το κρέας. Το ίδιο και οι πολύ σέξυ γυναίκες. Ο τρόπος με τον οποίο γεμίζει κάποιος το πιάτο του, παρέχει μια ένδειξη για το σεξουαλικό του ταπεραμέντο».

 

Ποια είναι η θέση των δύο νέων στις ξεπερασμένες και άκαμπτες αντιλήψεις του λεξικού; Απόψε το βράδυ, η Κάτια και ο Τάκης θα κληθούν να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια πριν αφήσουν τους εαυτούς τους ελεύθερους για πειραματισμό. Μήπως βρίσκονται ένα βήμα πριν αφήσουν στην άκρη τα βοηθήματα και ακολουθήσουν το ένστικτό τους; Θα προχωρήσουν; Ή θα σταματήσουν;

 

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος (βραβείο Μπότση) Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος, αποφοιτώντας από το Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου, γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο και το παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Αγγελίτας Τσούγκου («Τα Κύματα» Β. Γουλφ, «Αισθηματικές Νουβέλες δρχ.35» Τσούγκου-Τσαγκαράκη, «Η σεξουαλική ζωή του κ. και της κας. Νικολαϊδη» Δημ. Παπαδοπούλου, «Ο Γυάλινος Κώδων» Σ. Πλαθ, κ.α.).

 

Ταυτότητα Παράστασης:

 

Κείμενο: Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος

Σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου

Επιμέλεια Κίνησης: Ερμίρα Γκόρο

ΣκηνικάΚοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Σχεδιασμός Φωτισμού: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μερόπη Παπαστεργίου

Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης

 

Ερμηνεύουν οι: Μαρία Χάνου, Χρήστος Κοντογεώργης

 

Στοιχεία Παράστασης:

 

Ημέρα και Ώρα παράστασης: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Είσοδος : 10 € (γενική είσοδος), 5 € (για ανέργους)

Διάρκεια παράστασης: 80’

 

Χώρος: Θέατρο 104 . Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός) –  Τηλ : 210 3455020 – 6940290312/ http://www.104.gr/ – Official Facebook Page