To Θέατρο 104 καλωσορίζει τη σαιζόν 2015-2016

 

Μπες-Βγες, Βι(αι)ος, Περσινές Βροχές, Για ένα Ναι ή για ένα Όχι,
Ο Philip Glass αγοράζει μία φραντζόλα ψωμί, Ο Πατερας του Στρίντμπεργκ,
Όπως σας αρέσει, Οδυσσέας, Gazi Comedy Club, About Sex,Πατρίσια Χάισμιθ: εισαγωγή στο σασπένς, Μυστικά, Bloom (μπλουμ),Pulsar, Πόκα, Γιάννης Ξανθούλης, Σοφία Ορφανού, Χρήστος Καρασσαβίδης,Ναταλί Σαρώτ, Ντέιβιντ Άιβς, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μιχάλης Γελασάκης,
Cheek Bones- Γιάννης Σαρακατσάνης, Ρόζα Προδρόμου, Κέλλυ Πήλιουρα, 4frontal, Ιόλη Ανδρεάδη, Αtonal,
Σοφία Μαραθάκη, Γρηγόρης Χατζάκης, Οδυσσέας Κωνσταντίνου,
Βικτώρια Ταγκούλη, John Britton

Οι νέες παραγωγές στο Θέατρο 104 για την περίοδο 2015-2016

 Εμφάνιση 2Saspens_Highsmith-14.jpg

Οικογένεια Μπες Βγες του Γιάννη Ξανθούλη

 

Το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1982 ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο από την ομάδα 4Frontal.

Στο παλιό αρχοντικό της οδού Αλφόνσου Πίπερμαν η ήρεμη ζωή της ζάμπλουτης οικογένειας Πουστοδούλου, που εμπορεύεται τα προφυλακτικά ΜΠΕΣ-ΒΓΕΣ, ταράσσεται από τις συνεχείς απώλειες των μελών της. Όταν η πεντάχρονη Σίσσυ, η νόμιμη κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας, αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει αποφασίζει να αναλάβει δράση και να ξεσκεπάσει το καλά κρυμμένο μυστικό. Κανείς όμως δεν ξέρει το δικό της μυστικό. Η Σίσσυ μεγαλώνει με εκατονταπλάσια ταχύτητα από το κανονικό. Κάπου ανάμεσα σε ήχους παιδικών τραγουδιών, ναζιστικών ύμνων, εντερικών αερίων και απόκοσμων γέλιων. Σε μία έπαυλη στο κέντρο της Αθήνας.

 

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης

Παίζουν: Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Αμαλία Νίνου, Αριστέα Σταφυλαράκη

 

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Οκτώβριος 2015

 

«Βί(αι)ος» της Σοφίας Ορφανού

 

Μια θεατρική παράσταση βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες πάνω στην γυναικεία κακοποίηση και την μορφή που αυτή παίρνει ανάλογα με τον Θύτη.

Ένα θύμα Trafficking , δύο θύματα οικογενειακής βίας και εκμετάλλευσης, οι διαδρομές τους, πως ξεκίνησαν και πως κατέληξαν, στήνουν και ολοκληρώνουν την θεατρική πράξη.

Η παράσταση εμπλέκει τον θεατή μολύνοντας τον σταδιακά με όσα επιλέγει να αγνοεί. Η βία βρίσκεται παντού, εν δυνάμει θύματα είμαστε όλοι. Καμία διάκριση. Καμία εξαίρεση. Ποιός ο ένοχος;

 

Κείμενο/Σκηνοθεσία : Σοφία Ορφανού

Παίζουν:  Βερόνικα Τουρσιάδου, Λίνα Φούντογλου, Μαίρη Χάγια

 

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Οκτώβριος 2015

Εμφάνιση besvges3.jpg

Περσινές βροχές του Χρήστου Καρασαββίδη

νοιξη 1914. Στα πρόθυρα του Μεγάλου Πολέµου. Μια γυναίκα ακροπατεί ανάμεσα στα απομεινάρια της Μπελ Επόκ και τις Κεντρικές Δυνάμεις. Και µετά έρχονται κι άλλα. Ανάμεσα στα περασμένα και τα µμελλοντικά µμεγαλεία των ανθρώπων. Μπορεί ένας έρωτας να περάσει από βομβαρδισμούς, θεωρίες σχετικότητας, σκακιστικές κινήσεις και να βγει ζωντανός; Σε ρωτάω. Μπορεί;
Μια ηθοποιός αναμετράται µε τα γεγονότα που στιγμάτισαν τέσσερις δεκαετίες πολέμων, ερώτων κι απωθημένων.

 

Κείµενο/Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρασαββίδης
Παίζει: Δώρα Παρδάλη

 

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Οκτώβριος 2015

” Για ένα Ναι ή για ένα Όχι, της Ναταλί Σαρώτ

 

«-Προσοχή!»
Είναι εκείνος που τα χαλάει
για ένα ναι ή για ένα όχι.

Πώς ένα “ναι” ή ένα “όχι” καθορίζει την εξέλιξη μιας φιλίας, σε μια κοινωνία όπου οι διαφωνίες απαγορεύονται διά νόμου και το πολιτικά ορθό δυναστεύει τις ανθρώπινες συμπεριφορές….
Σε αυτή τη ρετροφουτουριστική κοινωνία ένας άντρας και μια γυναίκα γνωρίζονται από παλιά. Έχουν ένα κώδικα όπου το ασήμαντο σημαίνει. Είναι κατάσκοποι; Κι ο παρατηρητής που προσπαθεί να τον αποκωδικοποιήσει, αυτός για ποιον δουλεύει;

 

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

Ερμηνεύουν οι Γιάννης Παπαντωνίου, Μαρίνα Κανελλοπούλου και Νεκτάριο Σμυρνάκη

 

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Φεβρουάριος 2016

 Εμφάνιση bloom.jpg

 “Ο Philip Glass αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί” του Ντέιβιντ Άιβς

 

Τέσσερα μονόπρακτα του σύγχρονου Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Άιβς-«Κανένα πρόβλημα», «Παραλλαγές σχετικά με το θάνατο του Τρότσκι», «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», «Λόγια, λόγια, λόγια» παρουσιάζει η ομάδα θεάτρου «ΑΤΟΝΑλ», σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη.

Ο Τρότσκι με ένα τσεκούρι καρφωμένο στο κεφάλι πεθαίνει σε παραλλαγές, τρεις πίθηκοι γράφουν τον Άμλετ, ενώ ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί τη στιγμή που ένα ζευγάρι ερωτεύεται, προσπερνώντας τις λάθος ατάκες, κάθε φορά που ο ήχος ενός κουδουνιού επαναλαμβάνει τη μεταξύ τους συνάντηση.

 

Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη

Ερμηνεύουν οι: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σύρμας, Σοφία Μαραθάκη

 

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Νοέμβριος 2015

 

Ο Πατέρας του Στρίντμπεργκ του Γρηγόρη Χατζάκη

Ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί μία απρόσμενη ως εκδοχή και ως ανάλυση παράσταση πάνω στο έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, «Ο πατέρας».

Τη σκηνοθεσία θα υπογράφει ο ίδιος, ενώ τη μετάφραση και ανακατασκευή του κειμένου έχει επιμεληθεί σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Στρατηγάκο. Στη σκηνή θα δούμε τους: Γιάννη Παπαϊωάννου, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Κατερίνα Ζιώγου, Βαγγέλη Στρατηγάκο, Σπύρο Δημακόπουλο, Δημήτρη Ντάσκα και Βάλη Μαυρίδη.

 

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Φεβρουάριος 2016

 Εμφάνιση KVrana About Sex sq hi res.jpg

Όπως σας αρέσει* *ουίλλιαμ σεξπιρ

 

Σ’ ένα φανταστικό δάσος – στον, ουτοπικό ίσως, XAMENO ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ- σε μια «ατμόσφαιρα δροσερή και ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΗ», κάπου ανάμεσα στο ιδανικό και το πραγματικό η ιστορία ενός ακόμα έρωτα ψάχνει τη λύση της. Με ΕΙΡΩΝΙΑ απέναντι στα κοινωνικά στερεότυπα και με μια τάση ΦΥΓΗΣ προς τη ΦΥΣΗ, στήνεται ένα ΠΑΙΧΝΙΔΙ σχέσεων. Χρώματα ψεύτικα-πλαστικά, ένα δάσος από ΠΙΞΕΛΣ και φύλ(λ)λα που ανατρέπονται και αλλάζουν όπως οι ΜΠΛΟΥΖΕΣ στον έρωτα: Πάρε τη δική μου, δανείζομαι τη δική σου, φοράω αυτή να σε μυρίζω, φόρα αυτή να με έχεις μαζί σου. Μπλούζες με τα ονόματα των ηρώων ενδύουν τους ηθοποιούς και άλλοτε μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ τους. Μπλούζες λευκές ή με χρώμα ριγμένες σε ένα παιχνίδι φυλετικής εξουσίας αδύναμο μπροστά στο ανά τους αιώνες πανίσχυρο αίσθημα της ΕΦΗΒΙΚΗΣ ερωτικής επιθυμίας. Ένα ατέρμονο και ανακουφιστικό, τόσο για τη δράση όσο και για τον θεατή, μπες βγες από τη νορμαλιτέ των ηθοποιών στην επίπλαστη μα φυσική, κατά τα’ άλλα, πραγματικότητα ενός τολμηρά αλλόκοτου δάσους, χώρο δράσης των ηρώων και των ηρωίδων μας.

 

Σκηνοθεσία-διασκευή-μουσική: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου
Ερμηνεύουν οι Ισμήνη Κακούρα-Βαρακλή, Άννα Χανιώτη, Τρύφωνας Ζάχαρης, Νίκος Λεκάκης, Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου

 

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Οκτώβριος 2015

 

 

Εμφάνιση like1.jpg

 

 

 

Η Κατερίνα Βρανά παρουσιάζει τις παραστάσεις

Gazi Comedy Club και About Sex

 

Gazi Comedy Club

 

Το Gazi Comedy Club με παρουσιάστρια την Κατερίνα Βρανά και μια ομάδα κωμικών που εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα, μετά το δυναμικό ξεκίνημα της ιδιαίτερα επιτυχημένης περσινής σεζόν, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Black Box του 104. Με νέους stand up comedians από την Αθήνα, την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό σε guest εμφανίσεις, το μοναδικό οργανωμένο comedy club της Ελλάδας συνεχίζει να δίνει τον τόνο στην ελληνική stand up σκηνή, στην μόνιμη στέγη του το Black Box του Θεάτρου 104.

 

Παρουσιάζει η Κατερίνα Βρανά

Μαζί της κάθε εβδομάδα 6 κωμικοί, μεταξύ των οποίων οι:

Διονύσης Ατζαράκης, Δημήτρης Δημόπουλος, Βύρωνας Θεοδωρόπουλος

Χρύσα Κατσαρίνη, Αριστοτελης Ρήγας,Δημήτρης Χριστοφορίδης

Μαζί με special guests!

 

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου

  • About Sex

Η νέα κωμική παράσταση της Κατερίνας Βρανά

 

Μετά την θριαμβευτική πρεμιέρα στο Μelbourne International Comedy Festival, η νέα παράσταση της Κατερίνας Βρανά με τίτλο «About Sex» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στα Ελληνικά στην Κεντρική Σκηνή του 104 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων και με ειδική τιμή εισιτηρίου.

 

 

 

 

Εμφάνιση Βί(αι)ος (2).jpg

 

Οι παραστάσεις που συνεχίζονται για 2η χρονιά στο Θέατρο 104

 

«Πατρίσια Χάισμιθ:Εισαγωγή στο Σασπένς» του Παναγιώτη Χριστόπουλου

 

Η Ρούλα Πατεράκη μεταμορφώνεται στη συγγραφέα Πατρίσια Χάισμιθ που αρέσκεται να εντοπίζει και να εκθέτει την πιο σκοτεινή πλευρά των ηρώων της. Στο  έργο η συγγραφέας παραδίδει ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής για το αστυνομικό μυθιστόρημα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές γίνονται πρωταγωνιστές σε ένα θρίλερ. Ένα θρίλερ που ενδεχομένως διαδραματίζεται μόνο στο μυαλό της καθηγήτριάς τους. Τους μαθητές υποδύονται οι: Μαρκέλλα Γιαννάτου, Νίκος Μαυράκης και Ευθύμης Γεωργόπουλος.

 

Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης

 

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Νοέμβριος 2015

 

 

 

Μυστικά του Μιχάλη Γελασάκη

 

Η Βικτωρία Ταγκούλη στην μουσική παράσταση «Μυστικά».
Έρωτας, απόρριψη, θυμός, νοσταλγία και αισιοδοξία για το μέλλον βρίσκονται επι σκηνής σε μία γεωμετρική διάσταση και συμβολικές σκηνικές απεικονίσεις.
Πρόκειται για μία μουσική εξομολόγηση με θεατρικούς όρους που περιέχει τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία σε μουσική του, σταθερού συνεργάτη της τα τελευταία χρόνια, συνθέτη Χρίστου Θεοδώρου, αλλά και γνωστά ελληνικά και ξένα κομμάτια διασκευασμένα και ενορχηστρωμένα με μοναδικό τρόπο από τον ίδιο.

 

Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου

Ερμηνεύει η Βικτωρία Ταγκούλη

 

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Οκτώβριος 2015

 

Εμφάνιση Μυστικα.jpg

 

 

 

Bloom (μπλουμ) από την ομάδα Cheek-Bones

 

Τελικά είναι η αλήθεια της επιθυμίας που φέρνει την απόφαση ή (η ίδια) η απόφαση που επαληθεύει την επιθυμία; …Τέλος πάντων!

Αλλά και πιο καθημερινά ερωτήματα όπως: “Στους πόσους βαθμούς ζεσταίνουμε τα γεμιστά;”, “Που φυτρώνει ο ελληνικός καφές;”, “Να τον παντρευτώ ή να μην τον παντρευτώ;” απασχολούν τη Χρυσάνθη και τη Μαργαρίτα. Δύο κορίτσια, γύρω στα ’30 κι ένα βήμα πριν τις μεγάλες αποφάσεις: του γάμου, της δουλειάς, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.  Η ομάδα Cheek-Bones, μετά τις παραστάσεις Το Αγόρι που Κλώτσαγε, Ένας Κόμης στον Άδη, Οι Παίκτες και Πυρηνική Οικογένεια επιστρέφει και σε συνεργασία με το σκηνοθέτη των AbOvo Γιάννη Σαρακατσάνη παρουσιάζει –για δεύτερη χρονιά- το Bloom (μπλουμ): μια devised κωμωδία που εξερευνά με χιούμορ τον κακοτράχαλο δρόμο της γυναικείας ενηλικίωσης, μέσα από τις περιπέτειες δύο κοριτσιών που κάνουν …μπλουμ στα βαθιά νερά της ενήλικης ζωής.

 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης

Ερμηνεύουν: Εύη Δόβελου, Αγγέλικα Σταυροπούλου

 

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Οκτώβριος 2015

 

Pulsar, Ρόζα Προδρόμου

 

Η παράσταση Pulsar είναι μια σόλο περφόρμανς της Ρόζας Προδρόμου που καταπιάνεται με το χρόνο, το θάνατο και τον οργασμικό ενθουσιασμό για ζωή. Βασικό ερώτημα της παράστασης είναι το από πού αντλούμε πίστη όταν ο κόσμος φαίνεται να καταρρέει.

 

Η περφόρμανς εμπνέεται από το υπερρεαλιστικό ποίημα Αμοργός του Νίκου Γκάτσου, που γράφτηκε το 1943, εν μέσω της κατοχής των Γερμανών Ναζί στην Ελλάδα και από Τα Τέσσερα Κουαρτέτα του T.S. Eliot (1936-1942). Η περφόρμανς Pulsar, όπως και η Αμοργός, αντικατοπτρίζουν μέσω έντονων εικόνων την πάλη για την πίστη στην ανθρώπινη φύση, με άξονα το σπόρο του θανάτου σ’ ένα πανηγυρικό φυσικό περιβάλλον ή την αχτίδα της ζωής σ’ ένα περιβάλλον που αποσυντίθεται.

Ο λόγος σωματοποιείται και μέσα από το ζοφερό παρόν, προτάσσει το χιούμορ και την ελπίδα – χωρίς αυτά είμαστε χαμένοι.

 

Ιδέα/σύλληψη/ερμηνεία: Ρόζα Προδρόμου
Σκηνοθεσία: John Britton

 

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Δεκέμβριος 2015

  • Πόκα της Κέλλυς Πήλιουρα

Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, αυτός της Μαρίας Πολυδούρη ,που προσπαθεί να κρατηθεί από το χαμό της αγάπης του Κώστα Καρυωτάκη. Μιας αγάπης που πονάει περισσότερο στην ύπαρξη της, που λησμονεί όσα δεν μπορεί να έχει .

Ένας παράφορα παθιασμένος χορός βάζει τα σώματα αντιμέτωπα με την αλήθεια και τα βοηθά να ξεδιπλώσουν κάθε τους ανάγκη πάνω σε ένα τραπέζι “ΠΟΚΑ”.

Η πιο πολυσυζητημένη σχέση στο χώρο της ποίησης γίνεται αφορμή να θυμηθούμε, μέσα από ένα παιχνίδι αναμέτρησης τα όσα ο χρόνος μας έχει κρατήσει κλειδωμένα.

 

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κέλλυ Πήλιουρα

 

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Ιανουάριος 2016

 

 

Θέατρο 104Eυμολπιδών 41 – (Μετρό Κεραμικός), Γκάζι

Τηλ: 210 3455020 & 6940290312 – e-mail: [email protected]

www.104.gr – www.facebook.com/theatre104

Εμφάνιση περσινες βροχες.JPG