Στο στόχαστρο ψηφιακών «πορτοφολάδων» οι μισοί Ευρωπαίοι το 2014

0

Θύματα ψηφιακών απειλών, με στόχο την κλοπή χρημάτων, δέχτηκαν το 2014 σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι. Συγκεκριμένα, το 53% των Ευρωπαίων χρηστών αντιμετώπισε οικονομικές ψηφιακές επιθέσεις το προηγούμενο έτος, με το 5% να αναφέρει μάλιστα ότι υπέστη και απώλεια χρημάτων.

Εξηγώντας πώς έχασε τα χρήματα, το 23% των χρηστών δηλώνει ότι οι χάκερ έκλεψαν τα χρήματά του, αποκτώντας πρόσβαση σε λογαριασμούς υπηρεσιών πληρωμής και το 5% ότι εξαπατήθηκε και εισήγαγε τα στοιχεία σύνδεσής του σε μια πλαστή ιστοσελίδα. Ένα 10% δηλώνει ότι τα στοιχεία σύνδεσής του είχαν υποκλαπεί από κακόβουλο λογισμικό.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτει έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International. Σύμφωνα με την έρευνα, κατά μέσο όρο, όσοι χρήστες έπεσαν θύματα online κλοπής έχασαν $313, αλλά ένα στα έξι θύματα έχασε πάνω από $1.000 λόγω διαδικτυακής απάτης.

Όσοι χρήστες έπεσαν θύματα online κλοπής έχασαν $313 κατά μέσο όρο.Αυτό τουλάχιστον ανέφερε το 10% των Ευρωπαίων δημοσιογράφων. Οι παραβιασμένοι λογαριασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ψηφιακούς εγκληματίες για αποστολή spam και κακόβουλων URL, αλλά και να αποτελέσουν πηγές οικονομικών απωλειών. Στις πληροφορίες που μπορούν να βρεθούν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενός χρήστη περιλαμβάνονται συχνά mail με στοιχεία πρόσβασης σε λογαριασμούς, τα οποία έχουν αποσταλεί από υπηρεσίες πληρωμών και ηλεκτρονικά καταστήματα, απαντώντας σε αιτήματα εγγραφής ή ανάκτησης κωδικών πρόσβασης.

Επιπλέον, το 27% των Ευρωπαίων ανέφερε περιστατικά που σχετίζονταν με κακόβουλο λογισμικό μέσα στο προηγούμενο έτος, με το ένα στα πέντε να έχει οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες.

Ο μέσος όρος των οικονομικών απωλειών από κακόβουλο λογισμικό ανήλθε στα $154 ανά Ευρωπαίο χρήστη. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και έξοδα που αφορούν την αντιμετώπιση “μολύνσεων”, τη βοήθεια ειδικών στον τομέα της Πληροφορικής και την αγορά εξειδικευμένου λογισμικού.

Έξοδα
Ωστόσο, ακόμα και οι ψηφιακές επιθέσεις που δε σχετίζονται με χρήματα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε απρόβλεπτα έξοδα. “Μερικοί χρήστες θεωρούν ότι οι ψηφιακές απειλές είναι κάτι μακρινό, που μπορεί να βλάψει κάποιον μόνο στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, πολλές διαδικτυακές απειλές έχουν σαφείς επιπτώσεις στην πραγματική ζωή, είτε πρόκειται για απώλεια δεδομένων, είτε για κλεμμένα χρήματα. Αντί να πληρώνει κάποιος τις συνέπειες, είναι πιο συνετό να φροντίζει για την ασφάλεια του εκ των προτέρων”, δήλωσε η Elena Kharchenko, Head of Consumer Product Management της Kaspersky Lab.

Οι ψηφιακοί εγκληματίες αποκτούν πολύτιμα δεδομένα από τους χρήστες με διάφορες μεθόδους. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να “διεισδύσουν” στα πορτοφόλια τους είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς που διαθέτουν οι χρήστες σε συστήματα πληρωμών, online τραπεζικές υπηρεσίες ή ηλεκτρονικά καταστήματα που αποθηκεύουν δεδομένα πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Ανάμεσα στις πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούν για να συλλέξουν τις εν λόγω πληροφορίες είναι και οι ιστοσελίδες phishing, οι οποίες μιμούνται επίσημες ιστοσελίδες, το κακόβουλο λογισμικό που συλλέγει στοιχεία και κωδικούς πρόσβασης.


Διάγραμμα 1. 43% των Ευρωπαίων αντιμετωπίζουν διάφορες ηλεκτρονικές απειλές. Πηγή: Consumer Security Risks Survey 2014, B2B International in conjunction with Kaspersky Lab.

No comments